ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Δανέζικη σημαία Κοπεγχάγη

Δανία: Ειλικρινής συνομιλία με Κίνα για τη στήριξη της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Δανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι είχε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Κινέζο ομόλογό του, εκφράζοντας ανησυχίες για τη στήριξη προς τη Ρωσία στον πόλεμο κατά Ουκρανίας.

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών είχε μια «ειλικρινή συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του σχετικά με την «προβληματική» υποστήριξη του Πεκίνου στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα με την ευκαιρία μιας επίσκεψης στην Κίνα.

«Είχα μια ειλικρινή συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό μου, κυρίως για να ζητήσω να σταματήσει η, πολύ προβληματική, υποστήριξη της Κίνας στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και αντ΄αυτού να ασκήσει την επιρροή της στη Μόσχα προκειμένου να θέσει τέλος στον πόλεμο», δήλωσε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

«Η Κίνα έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε ο Δανός ΥΠΕΞ.

Η συνάντηση επέτρεψε επίσης να αναφερθεί το θέμα της Γροιλανδίας, αυτόνομης περιοχής της Δανίας την οποία διεκδικεί η αμερικανική κυβέρνηση, και εκείνο της Ταϊβάν.

Η Δανία κάλεσε την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» για την Ταϊβάν καθώς το Πεκίνο εντείνει τη στρατιωτική πίεσή του στο νησί τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών «υπογράμμισε τη σημασία να αποφευχθούν οι μονομερείς αλλαγές του στάτους κβο», ανέφερε στην ανακοίνωση η διπλωματία της Δανίας.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο δήλωσε ότι «σέβεται πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δανίας στο θέμα της Γροιλανδίας», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε επανειλημμένα από τα τέλη του 2014 ότι θέλει να αναλάβει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και αρνούμενος να αποκλείσει την καταφυγή στη βία προκειμένου να την καταλάβει.

Ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ήταν στην Κίνα για τα 75 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υπέρ συνόδου Ρωσίας-Κίνας-ΗΠΑ, κατά παύσης πληγμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να οριστεί πρώτα η ατζέντα. Το Κρεμλίνο τη βλέπει πιθανή στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αρνείται διακοπή επιθέσεων στην Ουκρανία.
Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία και οι ΗΠΑ υπογράφουν ιστορική συμφωνία για τη Γροιλανδία

Η Δανία και η Γροιλανδία χαιρέτισαν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για μόνιμο αμερικανικό έλεγχο της ασφάλειας στη Γροιλανδία, απαγορεύοντας ρωσικές και κινεζικές βάσεις, η οποία θα υπογραφεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Επιταχύνεται η βοήθεια στην Ουκρανία μετά το επεισόδιο με φρεγάτα

Η Δανία επιταχύνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία μετά το περιστατικό με ρωσικό πλοίο που εκτόξευσε φωτοβολίδες σε δανέζικο ελικόπτερο. Το νέο πακέτο στήριξης ύψους 1,8 δισ. κορονών θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία στρατολογεί Δανούς και σχεδιάζει σαμποτάζ, λένε οι υπηρεσίες

Η Ρωσία στρατολογεί Δανούς για σαμποτάζ εταιρειών άμυνας με σχέσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με την PET. Παράλληλα, καταγγέλλονται απόπειρες επιθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντείνοντας τα αιτήματα για νέες κυρώσεις.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά πιο ενεργό ρόλο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει στη συνέχιση της συνεργασίας με την Κίνα και αναμένει πως το Πεκίνο θα διαδραματίσει σημαντικό διπλωματικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Απαράδεκτες οι κατηγορίες της ΕΕ για εκπαίδευση Ρώσων

Το Πεκίνο διέψευσε τις κατηγορίες της ΕΕ ότι εκπαίδευσε Ρώσους στρατιώτες για την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τις ανυπόστατες και συκοφαντικές. Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις για ανάμειξη της Κίνας στον πόλεμο.