ΓΔ: 2259.73 -2.14% Τζίρος: 237.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Φώτο: Shutterstock

Κάλεσμα στην ΕΕ για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από τον Μπ. Λεμέρ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σήμερα τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να «επιδείξουν αλληλεγγύη», καλώντας τις χώρες του Βορρά και του Νότου να βρουν κοινό τόπο για να απαντήσουν στην κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού.

Να επιδείξουν τα ευρωπαϊκά κράτη αλληλεγγύη και να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα απέναντι στην οικονομική κρίση που προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, που φαίνεται οτι θα είναι «μακρά και δαπανηρή» ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ καλώντας τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου να γεφυρώσουν το χάσμα και να απαντήσουν από κοινού στην κρίση που έχει δημιουργηθεί.

«Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο για την Ευρώπη από το να έχει αύριο μια απάντηση στην κρίση, την οποία θα συμμερίζονται οι μεν και θα απορρίπτουν οι δε», πρόσθεσε, υπαινισσόμενος τις διαφορές που πρόσφατα προέκυψαν μεταξύ της Ολλανδίας και της Γερμανίας, από τη μία πλευρά, και της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, από την άλλη.

«Εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειαζόμαστε ξεκάθαρα ισχυρό συντονισμό», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί «συναίνεση» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη.

Αναφέρθηκε επίσης στις τρεις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup. Πρώτα υπάρχει «η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χωρίς υπερβολικούς όρους και χωρίς να ξεχωρίζει το ένα ή το άλλο κράτος». Οι δύο άλλες προτάσεις είναι «η χρήση νέων δανειακών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ιδέα ενός κοινού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Λεμέρ θύμισε την πρόταση για ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που παρουσίασε χθες στην εφημερίδα Financial Times. «Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη απάντηση, με περιορισμένη διάρκεια, για να απαντήσουμε συγκεκριμένα στην οικονομική κρίση την οποία διανύουμε», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ταμείο αυτό «θα χρηματοδοτηθεί από τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών είτε από μια συγκεκριμένη φορολογία», όπως έναν ευρωπαϊκό φόρο αλληλεγγύης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τουσκ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν - Τουσκ: Πυρηνική αποτροπή και άμυνα στο επίκεντρο στο Γκντανσκ

Ο Μακρόν και ο Τουσκ θα ενισχύσουν τη συνεργασία Γαλλίας-Πολωνίας σε άμυνα και πυρηνική αποτροπή για μια ισχυρότερη Ευρώπη, απέναντι στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σε συνέχεια της συνθήκης Νανσύ και με αναφορές στη συμβολική ιστορία.
Εμανουέλ Μακρόν εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημη επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα στις 24-25 Απριλίου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα στις 24 και 25 Απριλίου, σύμφωνα με το Ελιζέ. Αναμένεται να ανανεωθεί η Ελληνογαλλική Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας στην Άμυνα και Ασφάλεια.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η Ρωσία παραμένει μόνιμη απειλή για την Ευρώπη, δηλώνει ο στρατηγός

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας Γαλλίας προειδοποίησε ότι η Ρωσία αποτελεί μόνιμη απειλή για την Ευρώπη, τονίζοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει κρίσιμο ζήτημα για τη στρατιωτική ετοιμότητα της Δύσης.
Άγαλμα Ζαν ντ' Αρκ
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ακροδεξιοί δήμαρχοι αφαίρεσαν ευρωπαϊκές σημαίες από δημαρχεία

Δήμαρχοι του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού κατέβασαν τις ευρωπαϊκές σημαίες από τα δημαρχεία μετά τις εκλογές, απόφαση που επικροτήθηκε από το κόμμα, αλλά η κυβέρνηση τη χαρακτήρισε λαϊκιστική.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Σημαντική προσωπικότητα της γαλλικής πολιτικής, ήταν αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία.