ΓΔ: 858.55 0.86% Τζίρος: 54.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:14:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κάλεσμα στην ΕΕ για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από τον Μπ. Λεμέρ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σήμερα τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να «επιδείξουν αλληλεγγύη», καλώντας τις χώρες του Βορρά και του Νότου να βρουν κοινό τόπο για να απαντήσουν στην κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού.

Να επιδείξουν τα ευρωπαϊκά κράτη αλληλεγγύη και να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα απέναντι στην οικονομική κρίση που προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, που φαίνεται οτι θα είναι «μακρά και δαπανηρή» ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ καλώντας τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου να γεφυρώσουν το χάσμα και να απαντήσουν από κοινού στην κρίση που έχει δημιουργηθεί.

«Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο για την Ευρώπη από το να έχει αύριο μια απάντηση στην κρίση, την οποία θα συμμερίζονται οι μεν και θα απορρίπτουν οι δε», πρόσθεσε, υπαινισσόμενος τις διαφορές που πρόσφατα προέκυψαν μεταξύ της Ολλανδίας και της Γερμανίας, από τη μία πλευρά, και της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, από την άλλη.

«Εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειαζόμαστε ξεκάθαρα ισχυρό συντονισμό», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί «συναίνεση» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη.

Αναφέρθηκε επίσης στις τρεις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup. Πρώτα υπάρχει «η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χωρίς υπερβολικούς όρους και χωρίς να ξεχωρίζει το ένα ή το άλλο κράτος». Οι δύο άλλες προτάσεις είναι «η χρήση νέων δανειακών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ιδέα ενός κοινού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Λεμέρ θύμισε την πρόταση για ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που παρουσίασε χθες στην εφημερίδα Financial Times. «Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη απάντηση, με περιορισμένη διάρκεια, για να απαντήσουμε συγκεκριμένα στην οικονομική κρίση την οποία διανύουμε», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ταμείο αυτό «θα χρηματοδοτηθεί από τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών είτε από μια συγκεκριμένη φορολογία», όπως έναν ευρωπαϊκό φόρο αλληλεγγύης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτη πρωθυπουργός της δεύτερης θητείας του

Θα παραμείνει στη θέση της πρωθυπουργού τουλάχιστον ως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όποτε θα διαπιστωθεί αν η προεδρική πλειοψηφία υπό τον Μακρόν είναι και κοινοβουλευτική.