ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Απολύουν προσωπικό 8 στις 10 κλωστοϋφαντουργίες στην ΕΕ

Η αναμενόμενη μείωση των πωλήσεων και της παραγωγής αγγίζει το 50%. Σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο λουκέτου. Ανυπέρβλητα εμπόδια τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.

Αποκαρδιωτικά είναι τα πρώτα ευρήματα της έρευνας που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ένδυσης & Κλωστοϋφαντουργίας (Euratex), σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στους δύο κλάδους. Η αναμενόμενη μείωση των πωλήσεων και της παραγωγής αγγίζει το 50%, σύμφωνα με τις απαντήσεις των εταιρειών από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ για εννέα στους δέκα ερωτηθέντες, οι οικονομικοί περιορισμοί που βιώνουν συνιστούν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος της παραγωγής ενδυμάτων βρίσκονταν ήδη σε δεινή θέση από το 2019, παρά τις θετικές πωλήσεις της λιανικής, με την πανδημία να επιδεινώνει μία ήδη δύσκολη κατάσταση. Πλέον, το 80% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα της Euratex δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού, ενώ σχεδόν μία στις τέσσερις εξετάζει το ενδεχόμενο λουκέτου. Πέρα από την πανδημία, η δραστηριότητα της παραγωγής επιβαρύνεται και από τους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιούνται πλέον στα σύνορα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις παραγγελιών.

Σημειώνεται ότι ο τζίρος στην Ευρώπη των 27 παρουσίασε αρνητικό πρόσημο το 2019, για πρώτη φορά από το 2013, με την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών να υποχωρεί κατά 2% και των ενδυμάτων κατά 1,3%, σε σχέση με το 2018. Εντούτοις, η οριακή αύξηση κατά 0,9% των λιανικών πωλήσεων σε ενδύματα, υποδήματα αλλά και δερμάτινα είδη είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του συνολικού τζίρου κατά 4% το 2019, με το σύνολο να ξεπερνά σε αξία τα 170 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπό το φως των δυσμενών συνθηκών, η Euratex έχει ήδη καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας την εφαρμογή μίας ενιαίας στρατηγικής σε όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να διασωθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή.

Ακυρώσεις παραγγελιών

Οι διαρκείς ακυρώσεις αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο πλήττει καίρια και τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της παραγωγής ρούχων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Μπανγκλαντές, του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα ρούχων μετά την Κίνα, με 4 εκατομμύρια εργάτες οι οποίοι απασχολούνται σε 4.000 εργοστάσια. Μέχρι στιγμής, η χώρα έχει υποστεί ακυρώσεις παραγγελιών ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ επιπλέον παραγγελίες ύψους 1,8 δισ. έχουν τεθεί σε αναστολή εξαιτίας της πανδημίας. Οι συνολικές ακυρώσεις παραγγελιών στο Μπαγκλαντές για φέτος αγγίζουν τα 6 δισ. δολάρια.

Σε έρευνα που έγινε στα τέλη Μαρτίου σε 319 εργοστάσια της χώρας από το Κέντρο για τα Δικαιώματα των Εργατών, του αμερικανικού Πανεπιστημίου Pennsylvania State, προέκυψε ότι ήδη περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εργάτες έχουν απολυθεί, με το 80% να μην λαμβάνει καμία αποζημίωση. Η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τις εταιρείες ρούχων-αγοραστές της Δύσης, οι οποίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αρνούνται να σηκώσουν το βάρος των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% των αγοραστών αρνείται να πληρώσει για τις πρώτες ύλες των -ακυρωμένων πλέον- παραγγελιών τους, ενώ το 91% αρνείται να καλύψει ακόμη και το κόστος παραγωγής (cut-make-trim cost), με αποτέλεσμα, το 53% των εργοστασίων της χώρας να έχουν πλέον βάλει λουκέτο.

Τις μεγαλύτερες ακυρώσεις παραγγελιών φαίνεται να έχουν κάνει οι εταιρείες Primark (273 εκατομμύρια δολάρια), C&A (166 εκατομμύρια δολάρια) και η Inditex (109 εκατομμύρια δολάρια), ενώ στον αντίποδα, οι Η&Μ και PVH Corp φέρονται να έχουν δεχτεί να καταβάλουν αποζημιώσεις τουλάχιστον για τα κόστη παραγωγής των παραγγελιών. Είναι πλέον σαφές ότι, πέραν των περιβαλλοντικών ανησυχιών, οι ανά τον κόσμο retailers οφείλουν να ενσωματώσουν και καλές πρακτικές και μηχανισμούς εξασφάλισης κοινωνικής προστασίας για τους απανταχού προμηθευτές τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έσπασε το 2023 η φούσκα στην παγκόσμια αγορά πολυτελών αγαθών

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς πολυτελών αγαθών «προσγειώθηκαν» σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά από τριετές ράλι ετήσιας αύξησης περί το 20%. Ακόμη χαμηλότερα εκτιμάται το ποσοστό ανάπτυξης για φέτος.
katastimata-H&M
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγμα από τον πόλεμο τον Ιούνιο στις πωλήσεις του ομίλου H&M

Η Η&Μ ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις κατά 6% τον Ιούνιο, μετά την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων σε Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία. Επικρίσεις για την παραπλανητική σήμανση ειδών ως προς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρηκτική ανάπτυξη του fast fashion: «Βλέπουν» άλμα 190% μέχρι το 2030

Οι κολοσσοί της παγκόσμιας αγοράς -Inditex (Zara), H&M Group, The Gap, Asos Plc και Fast Retailing (Uniqlo)- αποσπούν μερίδιο 29% επί του συνόλου της αγοράς, αφήνοντας σημαντικά περιθώρια για την δραστηριοποίηση και μικρότερων επιχειρήσεων.