ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άδειος Πύργος του Άιφελ
Φώτο: Shutterstock

Έκθεση κατηγορεί την Γαλλία για συνεχή παράδοση στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ

Η Progressive International κατηγορεί τη Γαλλία ότι από τον Οκτώβριο 2023 παρέχει συνεχώς στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ και ζητά εξηγήσεις από τις γαλλικές αρχές.

Έκθεση του δικτύου ακτιβιστών Progressive International (PI) που παρουσιάστηκε σήμερα κατηγορεί το Παρίσι ότι παραδίδει "κανονικά και συνεχώς" στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023, και ζητεί "απαντήσεις" από τις γαλλικές αρχές.

Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων διαψεύδει εδώ και μήνες όλες τις κατηγορίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι παραδόσεις αυτές περιλαμβάνουν εξαρτήματα που χρησιμεύουν στην κατασκευή "βομβών, χειροβομβίδων, ναρκών και πυραύλων" και μια άλλη κατηγορία περιλαμβάνει "εκτοξευτήρες ρουκετών" ή "στρατιωτικά τουφέκια", σύμφωνα με την έρευνα, που δηλώνει ότι βασίζεται κυρίως σε στοιχεία της ισραηλινής φορολογικής αρχής.

"Καταγράφουμε εκατομμύρια εξαρτήματα πυροβολικού που απεστάλησαν εβδομάδα με εβδομάδα, μήνα με μήνα από τη Γαλλία προς το Ισραήλ" μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Απριλίου 2025, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Αντλέρ, γενικός γραμματέας του PI, του δικτύου που έχει την έδρα του στη Γενεύη, στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης, η οποία διοργανώθηκε στο Παρίσι από βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς (LFI) μαζί με εννέα οργανώσεις ακτιβιστών.

"Ζητάμε απαντήσεις για το συνολικό εύρος των φορτίων αυτών και την πλήρη έκταση της γαλλικής εμπορικής και στρατιωτικής δέσμευσης με το Ισραήλ".

Είναι αδύνατο να επαληθευτεί εάν αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται πράγματι από τον ισραηλινό στρατό ή έχουν αναπτυχθεί στη Γάζα, παραδέχονται οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί επανέλαβε την Παρασκευή ότι η Γαλλία δεν πωλεί όπλα στο Ισραήλ, εκτός από δύο εξαιρέσεις: "εξαρτήματα" που προορίζονται για τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα όπως ο "Σιδηρούς Θόλος" που προστατεύει τη χώρα από αεροπορικές επιθέσεις, και "επανεξαγώμενα" στοιχεία.

Η Γαλλία έλαβε το 2023 παραγγελίες όπλων ύψους 19,9 εκατομμυρίων ευρώ από το Ισραήλ, ποσό σχετικά σταθερό μετά τα 25,6 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και τα 19,4 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

Από την άλλη πλευρά, μια δεύτερη έκθεση κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης (για στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς σκοπούς) με προορισμό το Ισραήλ το 2023 αντί 192 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 34 εκατομμυρίων το 2022, κυρίως ηλεκτρονικό υλικό.

"Είναι τα δικά μας εξαρτήματα αυτά που χρησιμοποιούνται (από τον ισραηλινό στρατό σ.σ.) ή μήπως αυτά αποστέλλονται (σε άλλες χώρες σ.σ.); Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει αμφιβολία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Μπαστιάν Λασό, μέλος της Επιτροπής Άμυνας, καταγγέλλοντας την "αδιαφάνεια" της γαλλικής κυβέρνησης.

 "Πρέπει να σταματήσουμε οποιαδήποτε μεταφορά όπλων σε μια χώρα που κινδυνεύει να διαπράξει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα γενοκτονίας".

Οι κατηγορίες περί γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου κατά του Ισραήλ πληθαίνουν, από ειδικούς του ΟΗΕ, οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρκετές χώρες. Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Ελιζέ καλωσορίζει εκεχειρία στον Λίβανο, απαντά στο Ισραήλ

Το Ελιζέ χαιρέτισε την ανακοίνωση για 10ήμερη κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, επισημαίνοντας πως πρέπει να επαληθευτεί στην πράξη, ενώ απάντησε στο Ισραήλ που αρνήθηκε γαλλικό ρόλο σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ απαντά στα επικριτικά σχόλια Ισραηλινού πρεσβευτή

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό απάντησε στον Ισραηλινό πρεσβευτή στις ΗΠΑ, που ζήτησε να μείνει το Παρίσι εκτός των διαπραγματεύσεων με τον Λίβανο, λέγοντας ότι καλό θα είναι να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

17 χώρες καλούν Ισραήλ και Λίβανο να στηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Δεκαεπτά χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, κάλεσαν τον Λίβανο και το Ισραήλ να εκμεταλλευτούν τις απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες που θα γίνουν στην Ουάσινγκτον πριν από τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία εξετάζει επανεξέταση της συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ λόγω κρίσης στον Λίβανο

Η Γαλλία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και επεισόδια στη Δυτική Όχθη, τονίζοντας πως οι ενέργειες του Ισραήλ είναι απαράδεκτες και δυσανάλογες.
Ζαν-Νοέλ Μπαρό ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό: «Απαράδεκτα» τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό καταδίκασε τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και δήλωσε ότι «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά», ενώ η Γαλλία συμμετέχει πλήρως στο εθνικό πένθος που κήρυξε ο Λίβανος για τα θύματα.
Γαλλικό αστυνομικό βαν
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες για επιδοκιμασία τρομοκρατίας κατά της ευρωβουλευτού Ριμά Χασάν

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ριμά Χασάν θα δικαστεί στις 7 Ιουλίου, κατηγορούμενη για διαδικτυακή επιδοκιμασία τρομοκρατίας λόγω ανάρτησής της για τον Κόζο Οκαμότο, πρώην μέλος του Κόκκινου Στρατού της Ιαπωνίας.