ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αμπιανέ παλιό χωριό
Το χωριό Αμπιανέ με τα χαρακτηριστικά πλινθόκτιστα σπίτια στους πρόποδες όρους, στη βόρεια επαρχία Ισφαχάν.

Ανησυχία στη Βρετανία για εμπλοκή ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν

Ο βρετανικός Τύπος καταγράφει τις εντάσεις για πιθανή στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράν, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύει τις δυνάμεις του στη Μέση Ανατολή.

Το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στην αντιπαράθεση Ισραήλ–Ιράν κυριαρχεί στον βρετανικό Τύπο, με τις μεγάλες εφημερίδες να αποτυπώνουν τον έντονο διεθνή προβληματισμό γύρω από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι ο Τραμπ ζητεί «παράδοση του Ιράν», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής των ΗΠΑ. Οι Times του Λονδίνου, σε δραματικό τόνο, παραθέτουν δήλωση του ίδιου: «Προς το παρόν δεν θα σκοτώσουμε τον Αγιατολάχ».

Από την πλευρά της, η Guardian κάνει λόγο για «απαίτηση άνευ όρων παράδοσης» από την Τεχεράνη, ενώ η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο Τραμπ εμφανίζεται «έτοιμος να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν».

Αναλυτές στη βρετανική πρωτεύουσα τονίζουν ότι ενδεχόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει εκρηκτική κλιμάκωση στην περιοχή, με πιθανή επέκταση της σύγκρουσης και σε άλλες δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ουσιαστική πρόοδος σε ειρηνευτικό διάλογο.

Επισήμως, το Λονδίνο έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης αποκλιμάκωσης και δεν συμμετέχει στρατιωτικά. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, εφόσον διακυβευθούν τα εθνικά συμφέροντα. 

Ήδη, η στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στην περιοχή έχει ενισχυθεί, με την αποστολή επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Typhoon και αεροπλάνων ανεφοδιασμού στην βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία αποκλείει συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον του Ιράν

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως η Βρετανία δεν μετείχε στις επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, αλλά θα προστατεύσει τα βρετανικά και συμμαχικά συμφέροντα με αμυντική συνδρομή. Χαρακτήρισε το ιρανικό καθεστώς «αποκρουστικό».
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: «Ήττα» για ΗΠΑ και Ισραήλ το ιρανοαμερικανικό πρωτόκολλο

Ο Ναΐμ Κάσεμ της Χεζμπολάχ χαρακτήρισε το πρωτόκολλο Ιράν-ΗΠΑ "δήλωση ήττας" για ΗΠΑ και Ισραήλ, ζητώντας την άνευ όρων αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο και χαιρετίζοντας τη στάση του Ιράν.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορίες κατά Ισραήλ για επιδίωξη διαρκούς πολέμου στον Λίβανο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια διαρκούς πολέμου, μετά τη δήλωση του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πως «όλος ο Λίβανος πρέπει να καεί». Ο Αραγτσί χαρακτήρισε τις δηλώσεις γενοκτονικές και απειλή για όλη την ανθρωπότητα.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει στρατιωτικές επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο παρά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, δημοσιεύοντας χάρτη «ασφαλείας» 12 χλμ εντός Λιβάνου και επιμένοντας στην παρουσία στρατευμάτων.