ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αμπιανέ παλιό χωριό
Το χωριό Αμπιανέ με τα χαρακτηριστικά πλινθόκτιστα σπίτια στους πρόποδες όρους, στη βόρεια επαρχία Ισφαχάν.

Ανησυχία στη Βρετανία για εμπλοκή ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ – Ιράν

Ο βρετανικός Τύπος καταγράφει τις εντάσεις για πιθανή στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράν, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύει τις δυνάμεις του στη Μέση Ανατολή.

Το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στην αντιπαράθεση Ισραήλ–Ιράν κυριαρχεί στον βρετανικό Τύπο, με τις μεγάλες εφημερίδες να αποτυπώνουν τον έντονο διεθνή προβληματισμό γύρω από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι ο Τραμπ ζητεί «παράδοση του Ιράν», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής των ΗΠΑ. Οι Times του Λονδίνου, σε δραματικό τόνο, παραθέτουν δήλωση του ίδιου: «Προς το παρόν δεν θα σκοτώσουμε τον Αγιατολάχ».

Από την πλευρά της, η Guardian κάνει λόγο για «απαίτηση άνευ όρων παράδοσης» από την Τεχεράνη, ενώ η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο Τραμπ εμφανίζεται «έτοιμος να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν».

Αναλυτές στη βρετανική πρωτεύουσα τονίζουν ότι ενδεχόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει εκρηκτική κλιμάκωση στην περιοχή, με πιθανή επέκταση της σύγκρουσης και σε άλλες δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ουσιαστική πρόοδος σε ειρηνευτικό διάλογο.

Επισήμως, το Λονδίνο έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης αποκλιμάκωσης και δεν συμμετέχει στρατιωτικά. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, εφόσον διακυβευθούν τα εθνικά συμφέροντα. 

Ήδη, η στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στην περιοχή έχει ενισχυθεί, με την αποστολή επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Typhoon και αεροπλάνων ανεφοδιασμού στην βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία αποκλείει συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον του Ιράν

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως η Βρετανία δεν μετείχε στις επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, αλλά θα προστατεύσει τα βρετανικά και συμμαχικά συμφέροντα με αμυντική συνδρομή. Χαρακτήρισε το ιρανικό καθεστώς «αποκρουστικό».
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Αμπού Ντάμπι διαψεύδει τις ιρανικές κατηγορίες για ανάμειξη

Τα ΗΑΕ απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ιράν για ενεργό συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά της Τεχεράνης, τονίζοντας πως η Τεχεράνη προσπαθεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στα Εμιράτα και άλλες χώρες της περιοχής.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αγνοεί πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, λέει ισραηλινή πηγή

Ισραηλινή πηγή ανέφερε ότι το Ισραήλ αγνοούσε πιθανή συμφωνία Τραμπ με το Ιράν για λήξη του πολέμου και άνοιγμα της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ενώ προετοιμαζόταν για κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τέλος στον πόλεμο με το Ιράν αν τηρηθούν οι συμφωνίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αν το Ιράν τηρήσει τις συμφωνίες, μπορεί να τελειώσει η σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν και να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ. Διαφορετικά, απειλεί με κλιμάκωση στρατιωτικών επιθέσεων.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από Νετανιάχου «χειρουργικά» πλήγματα στον Λίβανο

Ο Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι συμβούλεψε τον Νετανιάχου να επιλέγει μόνο «χειρουργικά» πλήγματα κατά του Λιβάνου, αποφεύγοντας έναν πλήρη πόλεμο κατά της Χεζμπολά, για να προστατευτεί η εικόνα του Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του για τον Λίβανο.