ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία

Σδούκου: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε την προετοιμασία της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, από τα γεωπολιτικά μέχρι τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ενεργειακό και την εξωτερική πολιτική.

Σε κατάσταση διαρκούς επαγρύπνησης και ετοιμότητας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε συνέντευξή της στο Mega, αναφερόμενη στις εντεινόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σε γεωπολιτικό, ενεργειακό, ναυτιλιακό, μεταναστευτικό και οικονομικό επίπεδο.

Η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής στάσης. 

Η ίδια υπογράμμισε πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ειρηνική επίλυση διαφορών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του ΟΗΕ. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβάλλει τις ελληνικές θέσεις τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη (24-25 Ιουνίου), όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, η κ. Σδούκου εκτίμησε ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με σχετική ψυχραιμία, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να στηρίξει εκ νέου τους πολίτες, όπως έπραξε και στο παρελθόν, χωρίς να διακυβεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ειδική αναφορά έκανε και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει τον οργανισμό υπό εποπτεία ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές.

 Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα διαχρονικό ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς η Ευρωπαία Εισαγγελέας εξετάζει 1.504 υποθέσεις με εκτιμώμενη ζημία 13,7 δισ. ευρώ για τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε ότι επί των κυβερνήσεων του κόμματος είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 800 εκατ. ευρώ λόγω κακοδιαχείρισης.

 Η κ. Σδούκου διαβεβαίωσε ότι όσοι αποδειχθεί πως καταχράστηκαν κρατικές ενισχύσεις, θα επιστρέψουν τα ποσά στα δημόσια ταμεία, ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού, ο ΟΠΕΚΕΠΕ περνά στην ΑΑΔΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Αναφερόμενη στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και τις πρόσφατες ενστάσεις της Λιβύης για τον ελληνικό διαγωνισμό έρευνας υδρογονανθράκων, η κ. Σδούκου σημείωσε ότι οι αντιδράσεις είναι προσχηματικές, καθώς και η Λιβύη έχει στηριχθεί στη μέση γραμμή στους δικούς της διαγωνισμούς. 

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με πλήρη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τέλος, σχετικά με τις αντιδράσεις για την εξωτερική πολιτική ως προς τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορατές διαρροές υδρογονανθράκων στο Ορμούζ μετά από επιθέσεις ΗΠΑ σε ιρανικά δεξαμενόπλοια

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πιθανά ίχνη διαρροής υδρογονανθράκων κοντά στο στενό Ορμούζ μετά από αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε δεξαμενόπλοια που η Ουάσιγκτον συνδέει με τους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με το AFP.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Το 44,6% κρίνει θετικά τα μέτρα – Συνεχίζουμε την προσπάθεια

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, τόνισε την ανάγκη υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής υπέρ της κοινωνίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ ανέδειξε τις ενισχύσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Ενισχύουμε υγιή οικονομία, ενεργή διπλωματία, αμυντική ισχύ

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε στηn ΕΡΤnews την κυβερνητική στρατηγική για οικονομία, ενέργεια και εισοδήματα, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων PISA 2025 για ουσιαστικό διάλογο στην εκπαίδευση.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Η Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη ΔΕΘ ότι η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη για σταθερή διακυβέρνηση, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν ευθύνεται για την απουσία συνεργασιών και πως ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εκλογές είναι εφικτός.
Ηλεκτρική διασύνδεση ΑΔΜΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος-Παρασύρης: Απαιτείται δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για κρίσιμο έργο

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, τονίζοντας τη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Παπασταύρου-Κοέν για Μέση Ανατολή και ενέργεια

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος Ελλάδας και Ισραήλ συζήτησαν τηλεφωνικά για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την περιφερειακή συνεργασία και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπό την πρωτοβουλία «3+1».