ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αντόνιο Γκουτέρες ομιλία
Ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια ομιλίας στον ΟΗΕ, με έμφαση σε διεθνή ζητήματα.

ΟΗΕ: Σκληρή προειδοποίηση Γκουτέρες για τις αρχές του Χάρτη

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασε πρωτοφανείς επιθέσεις στις αρχές του Χάρτη, ζητώντας ανανέωση της δέσμευσης των κρατών στο διεθνές δίκαιο, 80 χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Με ισχυρούς τόνους και αιχμές για τη στάση ορισμένων κρατών απέναντι στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για τις «άνευ προηγουμένου» επιθέσεις που δέχεται ο Οργανισμός και ο ιδρυτικός του Χάρτης, με αφορμή την 80ή επέτειο από την υπογραφή του.

Σε ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτέρες καταδίκασε την επιλεκτική εφαρμογή των κανόνων που διέπουν το διεθνές σύστημα: «Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες επιθέσεων κατά των σκοπών και των αρχών του Χάρτη όπως ποτέ άλλοτε», τόνισε.

«Η απειλή ή χρήση βίας κατά κυρίαρχων κρατών, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και οι επιθέσεις σε αμάχους αποτελούν τρανές αποδείξεις ότι πολλοί εφαρμόζουν τον Χάρτη όταν τους συμφέρει και τον αγνοούν όταν δεν τους εξυπηρετεί».

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, που υπεγράφη στις 26 Ιουνίου 1945 από 50 χώρες, αποτελεί θεμέλιο της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. 

«Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι προαιρετικός. Δεν είναι ένα μενού α λα καρτ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η υπεράσπιση των αξιών του ΟΗΕ είναι μια αποστολή που απαιτεί συνεχή εγρήγορση.

Ο Γκουτέρες υπερασπίστηκε τον ρόλο του ΟΗΕ ως δύναμης σταθερότητας, τονίζοντας ότι η ίδρυσή του συνέβαλε αποφασιστικά στην αποτροπή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου. 

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με πολυδιάστατες προκλήσεις, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η επετειακή συγκυρία συμπίπτει με τις προσπάθειες του ΟΗΕ για ουσιαστική μεταρρύθμιση, μέσα από την πρωτοβουλία «ΟΗΕ80», που στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού. 

Όπως αποκάλυψε ο Γκουτέρες, η μεταρρύθμιση αυτή περιλαμβάνει την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο εξορθολογισμού των λειτουργιών και αντιμετώπισης των διαχρονικών δημοσιονομικών περιορισμών, μεταξύ αυτών και οι περικοπές εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ κατά τη διοίκηση Τραμπ.

Κλείνοντας, κάλεσε τα κράτη μέλη να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο «με λόγια και πράξεις».

 «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συνηθίσουμε τις παραβιάσεις των θεμελιωδών αξιών του ΟΗΕ. Οφείλουμε να τις υπερασπιστούμε πιο αποφασιστικά από ποτέ», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανησυχία για τη βία στο Νότιο Σουδάν, στήριξη στην UNMISS

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στο Νότιο Σουδάν και κάλεσε όλα τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, στηρίζοντας πλήρως την Αποστολή UNMISS και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη επίθεσης σε τζαμί στο Ισλαμαμπάντ και δέσμευση κατά τρομοκρατίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα την τρομοκρατική επίθεση σε τζαμί στο Ισλαμαμπάντ, ζητώντας τιμωρία υπευθύνων και εκφράζοντας συλλυπητήρια στα θύματα, ενώ τόνισε τη σοβαρότητα της τρομοκρατίας κατά της ειρήνης.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Aνησυχία για την επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Κούβα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέφρασε ανησυχία για τη σοβαρή ενεργειακή κρίση στην Κούβα και κάλεσε για άρση μονομερών μέτρων που επηρεάζουν τον πληθυσμό, υπογραμμίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υεμένη: Η Ελλάδα ζητά άμεση απελευθέρωση προσωπικού του ΟΗΕ στη Σανάα

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ ενημέρωσε για εύθραυστη κατάσταση στη χώρα και ζήτησε συνολική λύση, ενώ η Ελλάδα καταδίκασε τις παραβιάσεις των Χούθι σε γραφεία και περιουσιακά στοιχεία του ΟΗΕ στη Σανάα.