ΓΔ: 2706.65 0.15% Τζίρος: 245.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα πρέπει να προσαρμοστεί στους συχνούς καύσωνες

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι καύσωνες θα γίνουν συχνότεροι και εντονότεροι λόγω της κλιματικής κρίσης, καλώντας την ανθρωπότητα να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Ρώτα το ChatGPT

Ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, μια υπηρεσία του ΟΗΕ, την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης ασφυκτιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

«Λόγω της κλιματικής υπερθέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο, η ακραία ζέστη καθίσταται συχνότερη και εντονότερη. Είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε», είπε η εκπρόσωπος του OMM, Κλερ Νάλις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο επίμονος καύσωνας στη νότια Ευρώπη οδήγησε σε θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Μεσόγειο γενικότερα, ενώ στην Πορτογαλία σχηματίστηκε ένα εντυπωσιακό «κυλιόμενο νέφος» στη θάλασσα.

Αν και, κατά παράδοση, ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του χρόνου στο βόρειο ημσφαίριο, η Νάλις εξήγησε ότι τέτοια «θερμά επεισόδια» τόσο νωρίς το καλοκαίρι αποτελούν σπάνιο γεγονός. 

Όπως είπε, η δυτική Ευρώπη ασφυκτιά λόγω του ισχυρού αντικυκλώνα που εγκλωβίζει πάνω από την περιοχή αυτήν «αέριας μάζες που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική».

Οι «αστικές θερμικές νησίδες» δυσχεραίνουν την κατάσταση στις πόλεις, λόγω της απουσίας βλάστησης που θα απορροφούσε τη θερμότητα και των κατασκευών (δρόμοι, κτίρια) που την αντανακλούν.

Οι καύσωνες είναι «σιωπηλοί δολοφόνοι», είπε η Νάλις. Στα επίσημα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των θυμάτων λόγω της ζέστης συχνά υποτιμάται.

 «Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι οι θάνατοι από τη ζέστη είναι δυνατόν να αποφευχθούν: έχουμε τη γνώση, έχουμε τα εργαλεία για να σώσουμε ζωές», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά στην Αττική
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Δασικές πυρκαγιές και καύσωνες πλήττουν αέρα και υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποιεί: όλο και πιο έντονες πυρκαγιές και καύσωνες εμποδίζουν τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία λόγω τοξικών καπνών. Η κλιματική αλλαγή ενισχύει τα φαινόμενα.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη: Άνω των 5 εκατ. στρεμμάτων κάηκαν σε καλοκαιρινές πυρκαγιές

Περίπου 5,4 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη στην ΕΕ από τα μέσα Ιουνίου ως αρχές Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα Effis.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Οι πλημμύρες στο Νεπάλ υπενθυμίζουν την ανάγκη δράσης για το κλίμα

Η διευθύντρια του Πράσινου Ταμείου του ΟΗΕ τόνισε πως οι φονικές πλημμύρες στο Νεπάλ και οι φωτιές στην Ευρώπη δείχνουν ξανά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, καλώντας τους πολιτικούς να δράσουν άμεσα.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καύσωνας μπορεί να κοστίσει 10-15 δισ. ευρώ, λέει η υπουργός

Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα στη Γαλλία μπορεί να κοστίσουν 10-15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος. Φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2022, με μεγαλύτερες πυρκαγιές και μεγαλύτερη ζημιά στη γεωργία.
Ξηρασία λίμνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου για ακραία κύματα καύσωνα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ζώνη αυξημένου κινδύνου για ακραίες θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Α. Αργυρίου. Φαινόμενα όπως τα πρόσφατα ευρωπαϊκά κύματα καύσωνα ενδέχεται να επηρεάσουν και τη χώρα μας.