ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
apple
Φώτο: Shutterstock

Apple εναντίον Κομισιόν για το πρόστιμο «μαμούθ» των 500 εκατ. ευρώ

Η Apple προσέφυγε κατά του προστίμου 500 εκατ. ευρώ της ΕΕ για το App Store, χαρακτηρίζοντάς το άδικο και τις απαιτήσεις παράνομες.

Έφεση κατά του προστίμου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ (580 εκατομμύρια δολάρια) που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άσκησε η Apple χαρακτηρίζοντας την ποινή ως «άνευ προηγουμένου» και τις απαιτούμενες αλλαγές που υπαγορεύει ο ρυθμιστής στο App Store της ως «παράνομες».

«Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής — και το άνευ προηγουμένου πρόστιμο — υπερβαίνουν κατά πολύ όσα απαιτεί ο νόμος», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της τη Δευτέρα. «Όπως θα δείξει η έφεσή μας, η Επιτροπή υπαγορεύει τον τρόπο που λειτουργεί το κατάστημά μας και επιβάλλει όρους επιχειρηματικότητας που προκαλούν σύγχυση στους προγραμματιστές και είναι επιζήμιοι για τους χρήστες».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το πρόστιμο τον Απρίλιο, βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές, δηλώνοντας ότι η Apple παραβίασε κανόνες που σχετίζονται με την παροχή δυνατότητας στους προγραμματιστές να κατευθύνουν τους χρήστες ώστε να πραγματοποιούν αγορές εκτός του App Store. Τον Ιούνιο, η Apple άλλαξε τις πολιτικές του App Store στην ΕΕ ώστε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που πραγματοποίησε περιλαμβάνεται και μια κλιμακωτή βάση προμηθειών που ξεκινάει από 5% και φτάνει μέχρι το 13%, και ένα επιπλέον τέλος απόκτησης χρηστών 2%. ανάλογα με το αν οι προγραμματιστές θέλουν η εφαρμογή τους να εμφανίζεται στις προτάσεις αναζήτησης του App Store, στο προωθητικό υλικό ή να έχει δυνατότητα αυτόματων ενημερώσεων.

Η Apple δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές απαίτησαν τη νέα αυτή κλιμακωτή προσέγγιση στην ΕΕ, την οποία θεωρεί πιο μπερδεμένη τόσο για τους χρήστες όσο και για τους προγραμματιστές. Επίσης ανέφερε ότι κανένα άλλο κατάστημα λήψης εφαρμογών δεν υπόκειται σε τέτοια δομή.

Η Apple πλέον επιτρέπει πιο ελεύθερα στους προγραμματιστές να προωθούν επεξεργασία πληρωμών εκτός εφαρμογής για ψηφιακά αγαθά, παρακάμπτοντας ορισμένα από τα τέλη της. Ο κατασκευαστής του iPhone ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή επέκτεινε παράνομα τον ορισμό του «steering», που σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν σε περισσότερες περιπτώσεις να υποδεικνύουν στους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές αλλού.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο στο παγκόσμιο σίριαλ της Apple σχετικά με το App Store. Νωρίτερα φέτος, ένας δικαστής στην Καλιφόρνια αποφάνθηκε ότι η Apple πρέπει να επιτρέπει στους Αμερικανούς προγραμματιστές να υποδεικνύουν ελεύθερα στους χρήστες να ολοκληρώνουν συναλλαγές in-app-purchase μέσω ιστού, κάτι που θέτει σε κίνδυνο έσοδα δισεκατομμυρίων ετησίως.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει επιβάλει τεράστιες χρηματικές ποινές σε εταιρείες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πάνω από 8 δισ. δολάρια σε πρόστιμα στην Alphabet και ξεχωριστή εντολή προς την Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μινζάτου: Έμφαση στο διαθέσιμο εισόδημα και τις συλλογικές συμβάσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της ΕΕ Ροξάνα Μινζάτου και τη Νίκη Κεραμέως, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη μείωση της ανεργίας και την πρόοδο στη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία και στη βελτίωση των μισθών.
Υπουργείο Εργασίας επιγραφή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια ΕΕ για Εθνική Κοινωνική Συμφωνία και Συλλογικές Συμβάσεις

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Roxana Minzatu επισκέφθηκε την Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης της Νίκης Κεραμέως, συζητώντας εργασιακά και κοινωνικά θέματα με υπουργούς και γενικούς γραμματείς στο υπουργείο Εργασίας.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Ο επίτροπος αρμόδιος για τις βιώσιμες Μεταφορές, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι απόλυτη προτεραιότητα, με έμφαση στην Ελλάδα και τις νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολομέλεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Χωρίς στήριξη της Κομισιόν στις καταγγελίες ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με έντονες αντιπαραθέσεις. Αναγνωρίστηκαν μεταρρυθμίσεις και πρόοδος της χώρας από την Επιτροπή και σχετική έκθεση.