ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:59:19
Φώτο: Shutterstock

Fed: Ο Γουόλερ ζητά άμεσα μείωση επιτοκίων και στρέφεται κατά Πάουελ

Ο αξιωματούχος της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ ζήτησε μείωση επιτοκίων κατά 125-150 μονάδες βάσης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαδοχής του Πάουελ στην προεδρία.

Υπέρ της άμεσης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed τάχθηκε ανοιχτά την Παρασκευή ο Κρίστοφερ Γουόλερ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κλιμακώνοντας την πίεση ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο ίδιος δήλωσε ότι «πιστεύει πως τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν στη συνεδρίαση σε δύο εβδομάδες», επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενες αυξήσεις τιμών λόγω δασμών θα είναι προσωρινές και δεν δικαιολογούν καθυστέρηση στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γουόλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταψηφίσει την τελική απόφαση του σώματος εάν δεν υπάρξει σχετική χαλάρωση. 

Υποστήριξε ότι το βασικό επιτόκιο της Fed θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο 3%, δηλαδή 125 με 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το τρέχον εύρος του 4,25%–4,5%.

Η τοποθέτησή του προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Γουόλερ συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Τζερόμ Πάουελ στην προεδρία της Fed, με την αλλαγή ηγεσίας να αναμένεται τον Μάιο του 2026. 

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στο Bloomberg, δήλωσε ότι θα δεχόταν την πρόταση αν του προσφερόταν η θέση από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αφήσει αιχμές κατά της παρούσας διοίκησης.

Η δήλωση του Γουόλερ ενισχύει τις ενδοσυστημικές διαφωνίες εντός της Fed, καθώς τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας εμφανίζονται διχασμένα ως προς τη χρονική στιγμή και το εύρος των επικείμενων μειώσεων, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται μεν, αλλά η αβεβαιότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας παραμένει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ράβδοι χρυσού
ΑΓΟΡΕΣ

Ο χρυσός ανακάμπτει καθώς μειώνονται οι φόβοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Ο χρυσός καταγράφει την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά τον Μάιο, καθώς τα ασθενέστερα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες για πιο ήπια στάση της Fed και στηρίζουν τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.
Κτίριο Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Υπερβολικά υψηλές οι τιμές, χωρίς σαφές σχέδιο για τα επιτόκια

Ο νέος πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς, δήλωσε πως οι τιμές στις ΗΠΑ παραμένουν πολύ υψηλές και επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο έφτασε το 4,1%, το διπλάσιο του στόχου της Fed.