ΓΔ: 2292.01 0.14% Τζίρος: 204.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:40:42
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
Το ιστορικό Κρεμλίνο της Μόσχας με φόντο τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου.

Ρωσία: Ειρήνη μόνο με πλήρη απόσυρση Ουκρανών από 4 προσαρτημένες περιφέρειες

Η Μόσχα θέτει ως όρο ειρήνης την πλήρη αποχώρηση ουκρανικών δυνάμεων από τέσσερις περιφέρειες που έχει προσαρτήσει, ενώ υποβαθμίζει τις διεθνείς διαβουλεύσεις ενόψει της συνάντησης στην Αλάσκα.

Η στάση της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει αμετάβλητη από τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξέι Φαντέγιεφ. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση για την ειρήνη την πλήρη απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που, αν και η Ρωσία διατηρεί τον μερικό έλεγχό τους, έχει ανακοινώσει τη μονομερή προσάρτησή τους.

Ο Αλεξέι Φαντέγιεφ υποβάθμισε τη σημασία της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και του Αμερικανού προέδρου με αντικείμενο τις θέσεις που θα πρέπει να διατυπώσει ο τελευταίος έναντι της Ρωσίας, στη συνάντησή του με τον Πούτιν την Παρασκευή στην Αλάσκα. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, οι διαβουλεύσεις αυτές είναι «πολιτικά και πρακτικά ασήμαντες».

Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν και επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει διπλωματικά τις προσπάθειες Ουάσινγκτον και Μόσχας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, στην πραγματικότητα επιλέγει να τις υπονομεύει.

Σημαντικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η επικείμενη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στην Αλάσκα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν «όλα τα συσσωρευμένα ζητήματα» που αφορούν τις διμερείς τους σχέσεις, έχοντας στο επίκεντρο και το ουκρανικό ζήτημα.

Στο διπλωματικό πεδίο, η απέλαση Ρώσου διπλωμάτη από την Εσθονία αποτέλεσε νέο σημείο έντασης. Ο Φαντέγιεφ χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «εχθρική πράξη» και προανήγγειλε πως θα υπάρξει απάντηση από τη Μόσχα. 

Από την πλευρά της, η εσθονική κυβέρνηση αιτιολόγησε την απέλαση, επικαλούμενη παραβίαση κυρώσεων και τέλεση εγκλημάτων σε βάρος του κράτους της Εσθονίας από τον διπλωμάτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλλας: Η ΕΕ να ορίσει όρους για ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι θα προτείνει να καταρτιστεί λίστα με όρους που η Ευρώπη θα θέσει στη Ρωσία για συμφωνία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως οι όροι αυτοί αφορούν τη Ρωσία και όχι τους Ουκρανούς.
Πανοραμική άποψη Ταλίν
ΔΙΕΘΝΗ

Εσθονία: Η Ρωσία ενισχύει την άμυνά της λόγω ευρωπαϊκού επανεξοπλισμού

Έκθεση της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Εσθονίας αναφέρει ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ το 2024-25, αλλά επιταχύνει την ανασυγκρότηση και την παραγωγή πυρομαχικών, ενώ καλεί την Ευρώπη να επενδύσει στην άμυνα.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Μακρύς ο δρόμος για λύση στις συνομιλίες με Ουκρανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ενθουσιασμού για την πίεση Τραμπ στην Ευρώπη και Ουκρανία, καθώς υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το RIA.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Μόσχα ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ για πρώτη φορά μετά την εισβολή

Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ επισκέφθηκε μετά από τέσσερα χρόνια τη Μόσχα, προσπαθώντας να επανεκκινήσει τον διάλογο για την Ουκρανία. Οι συναντήσεις του προέδρου και του γενικού γραμματέα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ διήρκησαν δύο ώρες.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επόμενος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας ίσως στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε πως ο επόμενος γύρος συνομιλιών για την επίλυση του πολέμου με τη Ρωσία ίσως διεξαχθεί στις ΗΠΑ, με τις επόμενες συναντήσεις να σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον.