ΓΔ: 2667.04 -0.74% Τζίρος: 263.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κατεστραμμένα κτίρια Γάζας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταματούν τη δράση τους στη Γάζα λόγω επίθεσης

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Γάζα λόγω της έντασης των ισραηλινών επιχειρήσεων, καθώς οι κλινικές τους έχουν περικυκλωθεί και η ασφάλεια του προσωπικού δεν διασφαλίζεται πλέον.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στην πόλη της Γάζας, λόγω της εντατικοποίησης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι κλινικές της οργάνωσης έχουν περικυκλωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Ο Τζέικομπ Γκρανζέ, συντονιστής επειγόντων περιστατικών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, σημείωσε πως αυτή η απόφαση ήταν το τελευταίο που επιθυμούσαν, καθώς οι ανάγκες του πληθυσμού παραμένουν τεράστιες.

Όπως αναφέρεται, οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται και τα ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τις υγειονομικές εγκαταστάσεις της οργάνωσης.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων δημιούργησε απαράδεκτο κίνδυνο για το προσωπικό, αναγκάζοντας την οργάνωση να αναστείλει κρίσιμες ιατρικές δραστηριότητες. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, οι κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη της Γάζας παρείχαν περισσότερες από 3.640 γνωμοδοτήσεις και φρόντισαν 1.655 ασθενείς με υποσιτισμό.

Η οργάνωση ζητά τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και απρόσκοπτη πρόσβαση για τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι μεγάλος αριθμός κατοίκων έχει μετακινηθεί προς τον νότο, ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν στην πόλη, αδυνατώντας να απομακρυνθούν.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα νεογέννητα, οι σοβαρά τραυματίες και οι ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ζητά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να φύγουν από τη Γάζα ως 28/2

Το Ισραήλ διακόπτει ως 28 Φεβρουαρίου τις δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, επειδή η οργάνωση δεν παρέδωσε τον κατάλογο των Παλαιστινίων εργαζομένων της, όπως απαιτεί η νομοθεσία για όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Κατεστραμμένο κτίριο Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ζητά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να φύγουν από τη Γάζα ως 28/2

Το Ισραήλ διέταξε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να σταματήσουν τη δράση τους στη Γάζα μέχρι 28 Φεβρουαρίου, λόγω άρνησής τους να παραδώσουν κατάλογο Παλαιστινίων εργαζομένων, όπως απαιτείται για όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Σημαία Eurovision
ΔΙΕΘΝΗ

Η AvroTros της Ολλανδίας θα μποϊκοτάρει την Eurovision 2027

Ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας AvroTros ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει και το 2027 τη Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ και της απουσίας αυστηρών κανόνων για αποκλεισμό χωρών με εμπλοκή σε στρατιωτικές συγκρούσεις.
Αυστραλιανό κοινοβούλιο εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρή αντίδραση Αυστραλίας σε κλείσιμο έρευνας Ισραήλ για θανάτους WCK

Η ΥΠΕΞ Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ εξέφρασε αγανάκτηση για το κλείσιμο της έρευνας από το Ισραήλ σχετικά με τον θάνατο της Ζόμι Φράνκομ και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τον Ισραηλινό πρέσβη, ενώ μελετά τα επόμενα βήματα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Ίδια μοίρα με τους τυράννους της Ιστορίας

Για δεύτερη μέρα, ο Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στον Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για εγκλήματα στη Γάζα και αποκαλώντας την ισραηλινή ηγεσία πηγή διχόνοιας και βίας, προειδοποιώντας ότι θα λογοδοτήσει για το αίμα που χύνεται.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ ζητά άμεση παύση βίας στη Μέση Ανατολή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει ξανά τα περάσματα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.