ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
Ο Βίκτορ Όρμπαν μιλά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για πολιτικά ζητήματα.

Ορμπάν κατά ευρώ: Η Ουγγαρία δεν πρέπει να δεθεί πιο στενά με την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, απορρίπτει την ιδέα υιοθέτησης του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «διαλύεται» και ότι η χώρα του δεν πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της με αυτήν, ενόψει και των εκλογών του 2026.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, εξέφρασε την αντίθεσή του στην υιοθέτηση του ευρώ από τη χώρα του, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "διαλύεται" και ότι η Ουγγαρία δεν θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της με το ευρωπαϊκό μπλοκ. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων EconomX.

Παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία έχει ωφεληθεί σημαντικά από τους ευρωπαϊκούς πόρους μετά την ένταξή της στην ΕΕ πριν από περίπου είκοσι χρόνια, δεν πληροί σήμερα τα κριτήρια για την υιοθέτηση του ευρώ. Σε αντίθεση με τη Δανία, η Βουδαπέστη δεν διαθέτει νομική εξαίρεση από τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ.

Ανάλογη στάση ακολουθούν και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ρουμανία, οι οποίες επίσης παραμένουν εκτός του κοινού νομίσματος.

Ο Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έχει εντείνει την κριτική του προς την ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την αναστολή αποστολής ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ουγγαρία λόγω διαφωνιών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, "η Ουγγαρία δεν θα πρέπει να συνδέσει τη μοίρα της πιο στενά από ό,τι είναι τώρα με την ΕΕ και η υιοθέτηση του ευρώ θα ήταν ο στενότερος δυνατός δεσμός"

Η θέση του Ορμπάν έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική του Πέτερ Μαγιάρ, ανερχόμενου πολιτικού της αντιπολίτευσης, ο οποίος προτείνει την άρση της αναστολής της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και τη σταδιακή προσέγγιση της Ουγγαρίας προς το ευρώ.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία αναμένονται την άνοιξη του 2026, με την ακριβή ημερομηνία να μην έχει ακόμη οριστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν αποδεσμεύει 16 δισ. ευρώ για Ουγγαρία με όρο μεταρρυθμίσεις

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την αποδέσμευση άνω των 16 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία, υπό όρους μεταρρυθμίσεων για διαφθορά και κράτος δικαίου, μετά τις διαπραγματεύσεις με τον νέο πρωθυπουργό Πίτερ Μαγιάρ στις Βρυξέλλες.
Χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση 3,2 δισ. ευρώ από το δάνειο στην Ουκρανία

Η ΕΕ θα εκταμιεύσει στα μέσα Ιουνίου την πρώτη δόση 3,2 δισ. ευρώ από το συνολικό δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, μόλις το Κίεβο επικυρώσει τη συμφωνία και εκπληρώσει τους σχετικούς όρους.
Πέτερ Μάγιαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαγιάρ δεσμεύεται για δημοκρατικές αλλαγές και κονδύλια ΕΕ στην Ουγγαρία

Ο Πέτερ Μαγιάρ, νικητής των εκλογών στην Ουγγαρία, δεσμεύτηκε για αποκατάσταση της δημοκρατίας και αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς το κόμμα του πήρε τα 2/3 των εδρών. Απαραίτητες θεωρούνται μεταρρυθμίσεις για να το πετύχει.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ θα βρει λύση για το δάνειο προς την Ουκρανία, λέει η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ θα βρει τρόπο να δανείσει 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, παρά τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας, ενώ οι ηγέτες καταδίκασαν τη στάση της Βουδαπέστης στη σύνοδο.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καταδικάζει τις «απαράδεκτες» απειλές Ζελένσκι κατά Ορμπάν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τις απαράδεκτες απειλές του Ζελένσκι προς τον Όρμπαν σχετικά με το μπλοκάρισμα του δανείου 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, τονίζοντας πως τέτοιες απειλές κατά κρατών μελών της ΕΕ δεν επιτρέπονται.