ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Φώτο: Shutterstock

Λονδίνο ζητά εξηγήσεις από ΕΕ για διπλασιασμό δασμών στον χάλυβα

Η Βρετανία ζητά διευκρινίσεις από την Κομισιόν για τις ποσοστώσεις χάλυβα, ενώ ο Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Η βρετανική χαλυβουργία εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις των μέτρων.

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε άμεσες διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις νέες ποσοστώσεις στις εισαγωγές χάλυβα, που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε «συζητήσεις» με τις Βρυξέλλες για το θέμα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, οι εισαγωγές χάλυβα που δεν υπόκεινται σε δασμούς προβλέπεται να μειωθούν σχεδόν στο μισό. Παράλληλα, οι δασμοί για τις υπόλοιπες εισαγωγές αναμένεται να διπλασιαστούν στο 50%, με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας.

Η βρετανική χαλυβουργία εκφράζει έντονες ανησυχίες, χαρακτηρίζοντας τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ ως «υπαρξιακή απειλή». Επισημαίνεται ότι οι συνέπειες ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμα και εκείνες των δασμών που είχε επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον κλάδο.

Σε ερώτηση για το αν η Βρετανία επιδιώκει εξαίρεση από τα μέτρα, ο Κιρ Στάρμερ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον κλάδο και ότι «θα σας πούμε περισσότερα εν ευθέτω χρόνω».

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, «Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αλλά θα σας πω ξεκάθαρα ότι, όπως θα αναμένατε, το συζητάμε με την ΕΕ και τις ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Μάιο, εξασφαλίζοντας δασμούς 25% (αντί για 50%) στις εξαγωγές χάλυβα προς την αμερικανική αγορά, με απώτερο στόχο τη μείωση των δασμών στο 0%.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Κρις ΜακΝτόναλντ ανέφερε ότι το Λονδίνο «πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» για άμεσες διευκρινίσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασης στην βρετανική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB και δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε, η Νορβηγία εξαιρείται από την πρόταση της ΕΕ για τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ-Mercosur: Φον ντερ Λάιεν για ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε ικανοποίηση για την ιστορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με 700 εκατ. καταναλωτές, ευνοεί 60.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ενισχύει τη συνεργασία.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Προόδους στον διάλογο με Κομισιόν για τη συμφωνία Mercosur

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, υποστήριξε πως η έγκριση της συμφωνίας με τη Mercosur συνοδεύτηκε από διασφαλίσεις για τους αγρότες, αποζημιώσεις, ενίσχυση ελέγχων και δέσμευση της Κομισιόν για χρηματοδότηση στη γεωργία.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά σεβασμό εδαφικής ακεραιότητας από όλους τους εταίρους

Η ΕΕ καλεί όλους να σέβονται εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία, απαντώντας σε απειλές Τραμπ για Γροιλανδία. Τονίζει στήριξη σε Δανία-Γροιλανδία και ξεκαθαρίζει πως μόνο αυτοί αποφασίζουν για το καθεστώς της.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία και Ισπανία αποδοκιμάζουν τις αμερικανικές ταξιδιωτικές κυρώσεις

Η Βρετανία και η Ισπανία επέκριναν τις αμερικανικές κυρώσεις σε πέντε Ευρωπαίους που στηρίζουν κανονισμούς για τις ψηφιακές πλατφόρμες, υπερασπιζόμενες την ελευθερία λόγου και την ανάγκη ασφαλέστερου διαδικτύου για όλους.