ΓΔ: 2086.37 0.81% Τζίρος: 133.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:43:36
Αντρέι Μπάμπις πορτρέτο
Ο Τσέχος πολιτικός Αντρέι Μπάμπις κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τσεχία: Ο Μπάμπις επιδιώκει να σχηματίσει κυβέρνηση έως αρχές Νοεμβρίου

Το κόμμα ANO, νικητής των εκλογών στην Τσεχία, διαπραγματεύεται με τους Αυτοκινητιστές και το SPD ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση ως τις αρχές Νοεμβρίου. Ο Αντρέι Μπάμπις στοχεύει σε συμμαχία με 108 έδρες στη Βουλή.

Το κόμμα ANO, που αναδείχθηκε νικητής στις πρόσφατες εκλογές στη Δημοκρατία της Τσεχίας, επιδιώκει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έως τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού του, Αντρέι Μπάμπις.

Το λαϊκιστικό κόμμα του δισεκατομμυριούχου και πρώην πρωθυπουργού επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της 3ης και 4ης Οκτωβρίου. Αναμένεται να αντικαταστήσει την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πετρ Φιάλα.

Ο Αντρέι Μπάμπις βρίσκεται σε συνομιλίες με το κεντροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Αυτοκινητιστών και το ακροδεξιό SPD, που αντιτίθεται τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Στόχος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 108 εδρών στη Βουλή.

Ο Μπάμπις εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί πριν από την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, όπως ανέφερε σε σχετικό βίντεο στο Facebook. Στην εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής και να αρχίσει η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία. Ο Μπάμπις είχε εκφράσει αντιρρήσεις ως προς το σχέδιο προμήθειας πυρομαχικών μέσω Τσέχων εμπόρων όπλων, χαρακτηρίζοντάς το «υπερτιμημένο και αδιαφανές». Ωστόσο, μετά από παρέμβαση του προέδρου Πετρ Πάβελ, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα να συνεχίσουν την πρωτοβουλία, ο Μπάμπις εμφανίζεται διατεθειμένος να επαναξιολογήσει τη στάση του.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ενδέχεται να τεθεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια. Η πρόταση έχει τη στήριξη των Αυτοκινητιστών, αλλά το SPD παραμένει κάθετα αντίθετο, ζητώντας τον τερματισμό κάθε βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης προς τους πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωεκλογές Τσεχίας: Νίκη λαϊκιστών – Πώς επηρεάζονται οι Βρυξέλλες

Ο Αντρέι Μπάμπις και το κίνημά του ANO κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία με 34,5%, δηλώνοντας υπέρ της ΕΕ, ωστόσο κάποιες θέσεις του και οι υποστηρικτές του προκαλούν ανησυχίες για την ΕΕ και τη στήριξη στην Ουκρανία.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο Λεκορνί δεν απέκλεισε συμφωνία για αποφυγή νέων εκλογών

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί δεν απέκλεισε συμφωνία σήμερα για αποτροπή νέων εκλογών, επισημαίνοντας βούληση για σύγκλιση στον προϋπολογισμό 2026. Τόνισε τη σημασία μείωσης ελλείμματος και κάλεσε τα κόμματα σε υπευθυνότητα.
Αντρέι Μπάμπις πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία: Ο Αντρέι Μπάμπις κέρδισε τις εκλογές και στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία

Ο Αντρέι Μπάμπις, νικητής των εκλογών στην Τσεχία, διαβεβαίωσε για τη φιλοευρωπαϊκή του στάση μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Πάβελ. Τόνισε τη στήριξή του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παρότι το κόμμα του δεν έχει αυτοδυναμία.