ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αντρέι Μπάμπις πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Τσεχία: Ο Μπάμπις επιδιώκει να σχηματίσει κυβέρνηση έως αρχές Νοεμβρίου

Το κόμμα ANO, νικητής των εκλογών στην Τσεχία, διαπραγματεύεται με τους Αυτοκινητιστές και το SPD ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση ως τις αρχές Νοεμβρίου. Ο Αντρέι Μπάμπις στοχεύει σε συμμαχία με 108 έδρες στη Βουλή.

Το κόμμα ANO, που αναδείχθηκε νικητής στις πρόσφατες εκλογές στη Δημοκρατία της Τσεχίας, επιδιώκει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έως τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού του, Αντρέι Μπάμπις.

Το λαϊκιστικό κόμμα του δισεκατομμυριούχου και πρώην πρωθυπουργού επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της 3ης και 4ης Οκτωβρίου. Αναμένεται να αντικαταστήσει την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πετρ Φιάλα.

Ο Αντρέι Μπάμπις βρίσκεται σε συνομιλίες με το κεντροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Αυτοκινητιστών και το ακροδεξιό SPD, που αντιτίθεται τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Στόχος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 108 εδρών στη Βουλή.

Ο Μπάμπις εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί πριν από την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, όπως ανέφερε σε σχετικό βίντεο στο Facebook. Στην εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής και να αρχίσει η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία. Ο Μπάμπις είχε εκφράσει αντιρρήσεις ως προς το σχέδιο προμήθειας πυρομαχικών μέσω Τσέχων εμπόρων όπλων, χαρακτηρίζοντάς το «υπερτιμημένο και αδιαφανές». Ωστόσο, μετά από παρέμβαση του προέδρου Πετρ Πάβελ, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα να συνεχίσουν την πρωτοβουλία, ο Μπάμπις εμφανίζεται διατεθειμένος να επαναξιολογήσει τη στάση του.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ενδέχεται να τεθεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια. Η πρόταση έχει τη στήριξη των Αυτοκινητιστών, αλλά το SPD παραμένει κάθετα αντίθετο, ζητώντας τον τερματισμό κάθε βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης προς τους πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντρέι Μπάμπις πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία: Ανέλαβε η νέα κυβέρνηση Μπάμπις με στροφή σε εθνικιστικές θέσεις

Η νέα κυβέρνηση του Αντρέι Μπάμπις ανέλαβε καθήκοντα στην Τσεχία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής με μειωμένη στήριξη προς την Ουκρανία και ενίσχυση της δεξιάς λαϊκιστικής πτέρυγας εντός της ΕΕ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία: Ο πρωθυπουργός λέει «όχι» σε εγγυήσεις δανείου στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και κάλεσε την ΕΕ να βρει άλλους τρόπους στήριξης της χώρας.
Αντρέι Μπάμπις πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία: Ο Αντρέι Μπάμπις ορκίστηκε ξανά πρωθυπουργός

Ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, θαυμαστής του Τραμπ, ορκίστηκε ξανά πρωθυπουργός της Τσεχίας, δύο μήνες μετά τη νίκη του κόμματός του ΑΝΟ στις εκλογές και τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωεκλογές Τσεχίας: Νίκη λαϊκιστών – Πώς επηρεάζονται οι Βρυξέλλες

Ο Αντρέι Μπάμπις και το κίνημά του ANO κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία με 34,5%, δηλώνοντας υπέρ της ΕΕ, ωστόσο κάποιες θέσεις του και οι υποστηρικτές του προκαλούν ανησυχίες για την ΕΕ και τη στήριξη στην Ουκρανία.
Κυριάκος Μητσοτάκης στην Μοσχάτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Μοσχάτο: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό τους πληρώσαμε

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχήθηκε καλή χρονιά, υγεία, προκοπή και επιτυχίες στους πολίτες και στη Νέα Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Μοσχάτο.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδός πρωθυπουργός αναλαμβάνει σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας

Ο Ρομπ Γέτεν, αρχηγός του D66, ανακοίνωσε τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με δύο κεντροδεξιά κόμματα, τρεις μήνες μετά τις εκλογές που κέρδισε οριακά, επικρατώντας του ακροδεξιού PVV του Βίλντερς.