Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας προχώρησε στην ακύρωση της προγραμματισμένης εκτέλεσης του Ρόμπερτ Ρόμπερσον, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Ο 58χρονος, που διαγνώστηκε με αυτισμό, είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον θάνατο της κόρης του, υπόθεση που είχε αποδοθεί στο "σύνδρομο ανατάραξης βρέφους", παρά τις έντονες αμφιβολίες για τη σχετική διάγνωση.
Ο Ρόμπερσον θα ήταν ο πρώτος στις ΗΠΑ που θα εκτελούνταν για υπόθεση σχετική με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Η εκτέλεση είχε ανασταλεί πέρυσι, έπειτα από παρέμβαση της Επιτροπής της Βουλής του Τέξας, η οποία κάλεσε τον κατηγορούμενο να καταθέσει.
Παρά τη νέα ορισμένη ημερομηνία εκτέλεσης για τις 16 Οκτωβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας προχώρησε τελικά στην ακύρωσή της. Η απόφαση βασίστηκε σε προηγούμενη υπόθεση, όπου το Δικαστήριο έκρινε πως η επιστημονική γνώση για το σύνδρομο έχει εξελιχθεί σημαντικά από το 2000 και ότι οι σημερινές καταθέσεις ειδικών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απαλλαγή του κατηγορουμένου.
Η υπόθεση του Ρόμπερσον θα επανεξεταστεί, όπως αποφασίστηκε, με το Ανώτατο Δικαστήριο να ζητά επανάληψη της δίκης. Υποστηρικτές του, ανάμεσά τους και ο αστυνομικός που είχε διενεργήσει την αρχική έρευνα, αλλά και ο συγγραφέας Τζον Γκρίσαμ, αμφισβητούν τη διάγνωση των γιατρών του νοσοκομείου, ενώ επισημαίνουν ότι ο αυτισμός του Ρόμπερσον ερμηνεύτηκε λανθασμένα ως "αδιαφορία" στη δίκη.
Οι δικηγόροι του επικαλούνται πρόσφατες ιατρικές γνωματεύσεις που αποδίδουν τον θάνατο της κόρης του σε σοβαρή πνευμονία, επιδεινωμένη από ακατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, θέση που υποστηρίζεται από 34 γιατρούς. Παράλληλα, βουλευτές της Επιτροπής Ποινικής Δικαιοσύνης εκφράζουν τη λύπη τους για τη σπάνια εφαρμογή του νόμου του 2013, ο οποίος προβλέπει την ανατροπή καταδικών που βασίστηκαν σε αμφισβητούμενα επιστημονικά δεδομένα.