Η Ουάσινγκτον εξετάζει την επιβολή απαγόρευσης στις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Ρωσία, όταν οι πτήσεις αυτές έχουν προορισμό ή αφετηρία τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόθεση αυτή αποτυπώνεται σε έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Μεταφορών που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η δυνατότητα των κινεζικών εταιρειών να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο προσφέρει «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», καθώς επιτρέπει μικρότερη διάρκεια πτήσης και εξοικονόμηση καυσίμων και λειτουργικών εξόδων. Το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών σημειώνει ότι αυτή η διαδρομή είναι η πιο αποτελεσματική για τη σύνδεση συγκεκριμένων σημείων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Ωστόσο, από τον Μάιο του 2022, η Ρωσία έχει απαγορεύσει στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες τη χρήση του εναέριου χώρου της. Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ είχαν επίσης απαγορεύσει τις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
Το αμερικανικό υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχους περιορισμούς, γεγονός που δημιουργεί ανισορροπία και σημαντικό ανταγωνιστικό παράγοντα στη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς αερομεταφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Απαντώντας στο αμερικανικό σχέδιο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκούο Τζιακούν, εξέφρασε τη λύπη της Κίνας και κάλεσε τις ΗΠΑ να εξετάσουν τον αντίκτυπο των πολιτικών τους στις δικές τους επιχειρήσεις, αντί να στρέφονται κατά τρίτων χωρών, επισημαίνοντας ότι οι παγκόσμιοι καταναλωτές είναι αυτοί που τελικά επιβαρύνονται.
Η αμερικανική πρόταση έρχεται σε μια περίοδο ενίσχυσης του εμπορικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο χώρες. Το Πεκίνο ανακοίνωσε πρόσφατα νέους ελέγχους στις εξαγωγές τεχνολογιών σχετικών με τις σπάνιες γαίες, ενισχύοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο σε έναν τομέα που αποτελεί σημείο τριβής με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, η Κίνα γνωστοποίησε ότι θα επιβάλει «ειδικά» λιμενικά τέλη στα αμερικανικά πλοία που καταπλέουν στα λιμάνια της, ως απάντηση σε αντίστοιχα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο.