Ο πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα την Τετάρτη, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι Syria TV. Η επίσκεψη πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής των αραβικών χωρών στη Ρωσία αναβλήθηκε, στην οποία ο ίδιος είχε δηλώσει πρόθεση να παραστεί.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Σάρα θα συζητήσει ζητήματα που αφορούν την παρουσία της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς και της αεροπορικής βάσης στο Χμεϊμίμ, όπως ανέφερε Σύρος αξιωματούχος. Επιπλέον, πρόκειται να αιτηθεί επισήμως από τη ρωσική πλευρά την παράδοση του πρώην προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, στη Δαμασκό για να δικαστεί για εγκλήματα κατά του συριακού λαού.
Ο Σάρα, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, ανέλαβε την ηγεσία των ανταρτών στη Δαμασκό τον περασμένο Δεκέμβριο και συγκρότησε νέα κυβέρνηση. Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα και βρήκε άσυλο στη Ρωσία.
Η Μόσχα επιδιώκει να διατηρήσει σταθερές σχέσεις με τις νέες συριακές αρχές, προσφέροντας διπλωματική στήριξη στη Δαμασκό, ειδικά μετά τα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα σε συριακό έδαφος. Τον Ιούλιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχαν συνάντηση στη Μόσχα με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ασάαντ αλ Σιμπάνι, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την ανατροπή του Άσαντ.