Φώτο: Shutterstock

Μέτρα από την Κομισιόν για να δίνουν οι τράπεζες περισσότερα δάνεια

Η αλλαγή δεν θα επηρεάσει τις ελληνικές τράπεζες με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως διαθέτουν υψηλά επίπεδα δεικτών μόχλευσης (leverage ratios). 

Στα βήματα της Fed αναφορικά με τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος ετοιμάζεται να βαδίσει η Κομισιόν, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χαλάρωση ορισμένων κανόνων που ισχύουν για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να παράσχουν μεγαλύτερο αριθμό δανείων ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί κάτι παραπάνω από σκληρό κτύπημα από την πανδημία και το αναγκαστικό lockdown. 

Ο επικεφαλής των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Κομισιόν και αντιπρόεδρός της, Βάλντις Ντομπρόφσκις, αναμένεται εντός της εβδομάδας να ανακοινώσει πρόταση βάσει της οποίας θα υπάρχει χαλάρωση των δεικτών μόχλευσης των τραπεζών, δηλαδή των δεικτών που αφορούν τον λόγο χορηγήσεων προς ίδια κεφάλαια. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για τα τραπεζικά ιδρύματα να παράσχουν περισσότερα δάνεια χωρίς να φοβούνται ότι θα παραβιάσουν τα εν λόγω ποσοστά που ισχύουν. 

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί, αν και σαφώς πρόκειται για θετικό μέτρο, ότι αυτή η αλλαγή δεν θα επηρεάσει τις ελληνικές τράπεζες με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως διαθέτουν υψηλά επίπεδα δεικτών μόχλευσης (leverage ratios). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν αναμένει πλήρη ανάκαμψη της ευρωζώνης πριν το 2022 ο Τζεντιλόνι

Ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης και την άμβλυνση των ανισοτήτων εντός της ευρωζώνης εκφράζει ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην Deutsche Welle.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιον δίνει 4 εκατ. ευρώ για νέα θεραπεία κατά του κορονοϊού

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα συντονίζει και θα διευκολύνει τις μελέτες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη, με το έργο να είναι στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ για έρευνα και καινοτομία.