ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην έδρα του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίασης.

Τραμπ σε Ρωσία και Ουκρανία: Σταματήστε αμέσως τον πόλεμο

Ο Τραμπ κάλεσε Ρωσία και Ουκρανία να σταματήσουν αμέσως τον πόλεμο μέσω ανάρτησης στο Truth Social, μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να τερματίσουν άμεσα τον πόλεμο, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αιματοχυσία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τραμπ ανέφερε πως «πρέπει να σταματήσουν εκεί όπου βρίσκονται» και κάλεσε τις δύο πλευρές να διεκδικήσουν τη νίκη τους, αφήνοντας την ιστορία να αποφασίσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση συμφωνία, σημειώνοντας: «Όχι άλλοι σκοτωμοί, όχι άλλος Θάνατος, όχι άλλη δαπάνη τεράστιων και δυσβάσταχτων χρηματικών ποσών».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ, συμφώνησε ότι πρέπει να σταματήσει η σύγκρουση στο σημείο που βρίσκεται και τόνισε τη σημασία του διαλόγου. Επισήμανε ότι η ευθύνη ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς, όπως υποστήριξε, η Ουκρανία δεν ξεκίνησε τον πόλεμο.

Η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι και οι αμερικανικοί πύραυλοι

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ πίεσε τον Ζελένσκι για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, χωρίς να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ουκρανίας για ενισχυμένη στρατιωτική υποστήριξη.

Ο Τραμπ δήλωσε πως έχει επανειλημμένα προτείνει στον Πούτιν την ανάγκη για συμφωνία και τερματισμό των συγκρούσεων, ενώ επανέλαβε τη θέση του και μετά την αναχώρησή του για τη Φλόριντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις δύο πλευρές να «σεβαστούν τη γραμμή του μετώπου, εκεί όπου βρίσκεται», προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει πολύπλοκη.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι παραμένει ρεαλιστής σχετικά με το ενδεχόμενο παράδοσης αμερικανικών πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία. Τόνισε ότι ο Τραμπ δεν απέρριψε το αίτημα, αλλά ούτε το ενέκρινε προς το παρόν.

Οι πύραυλοι Tomahawk, με εμβέλεια 1.600 χιλιομέτρων, θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να πλήττει στόχους σε βάθος στη Ρωσία. Ο Ζελένσκι πρότεινε μάλιστα ανταλλαγή με ουκρανικά drones, χωρίς ωστόσο να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Διπλωματικές ισορροπίες και ανησυχίες

Ο Τραμπ εκτίμησε ότι ο Πούτιν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου, επικαλούμενος τη μακρά συνομιλία που είχε πρόσφατα με τον Ρώσο πρόεδρο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα στη Βουδαπέστη, σε μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από την αμερικανική πλευρά ως «πολύ παραγωγική», ενώ η ρωσική πλευρά έκανε λόγο για «εξαιρετικά ειλικρινή και γεμάτη εμπιστοσύνη» επικοινωνία.

Ο Τραμπ αναγνώρισε επίσης τη δύναμη και την αντοχή του Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πολύ δυνατός ηγέτης» και άνδρα που έχει δοκιμαστεί σκληρά.

Η Ρωσία, ενόψει του χειμώνα, εντείνει τις επιθέσεις της στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και ανακοίνωσε πρόσφατα την κατάληψη τριών ουκρανικών χωριών.

Η αναθέρμανση των σχέσεων του Τραμπ με τον Πούτιν προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αμφισβητήσει τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και έχει συμβάλει στον περιορισμό της απομόνωσης της Μόσχας από τη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ αδρανούν ενώ ρωσικές επιθέσεις σκοτώνουν πάνω από 70

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ΗΠΑ για έλλειψη στήριξης, μετά τη ρωσική επίθεση στην Κραματόρσκ που σκότωσε τουλάχιστον 30, ανεβάζοντας τους νεκρούς σε πάνω από 70 σε δύο μέρες. Επέκρινε επίσης την Ουάσιγκτον για τις οικονομικές σχέσεις με Ρωσία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία ανεβάζουν τη βενζίνη στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η αύξηση στη βενζίνη δεν οφείλεται στις ενέργειές του κατά του Ιράν, αλλά στα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια και σε πολιτικές Δημοκρατικών πολιτειών, προκαλώντας αντιδράσεις ενόψει των εκλογών.
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία και το πετρέλαιο

Κατά τους New York Times, οι διαπραγματεύσεις Τραμπ-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία διευρύνονται με μια πετρελαϊκή συμφωνία δισεκατομμυρίων, η οποία συνδέεται με στελέχη της Μέσης Ανατολής και απαιτεί έγκριση ΗΠΑ και Κρεμλίνου.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υπέρ συνόδου Ρωσίας-Κίνας-ΗΠΑ, κατά παύσης πληγμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να οριστεί πρώτα η ατζέντα. Το Κρεμλίνο τη βλέπει πιθανή στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αρνείται διακοπή επιθέσεων στην Ουκρανία.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Λυπηρό που οι ΗΠΑ συνδέουν οικονομία με τη λήξη του πολέμου

Το Κρεμλίνο δηλώνει πως Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν οικονομικά, αλλά θεωρεί λυπηρό ότι η Ουάσιγκτον συνδέει τέτοια έργα με την ουκρανική κρίση. Ο διάλογος πάντως ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζεται.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για Ουκρανία και ενέργεια μετά τον πόλεμο

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, είχε «εποικοδομητικές» συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τη μελλοντική ενεργειακή συνεργασία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.