Φώτο: Shutterstock

Εμβόλιο – εξπρές για τον κορονοϊό εντός του 2020, υπόσχονται οι επιστήμονες

Η Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, η οποία χρηματοδοτεί εννέα προγράμματα εύρεσης εμβολίου κατά του ιού, εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα έως τον Σεπτέμβριο.

Αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν οι επιστήμονες καθώς ευελπιστούν ότι μπορεί να υπάρξει παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού έως το τέλος του τρέχοντος έτους, το οποίο θα «εφαρμόζεται» κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς ομάδες όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη.

Η Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), η οποία χρηματοδοτεί εννέα προγράμματα εύρεσης εμβολίου αρχικά είχε κάνει λόγο για εύρεση εμβολίου σε διάστημα 12 έως 18 μηνών, ένας στόχος που θεωρήθηκε αρκετά φιλόδοξος, αλλά πλέον ευελπιστεί ότι ακόμη και αυτός ο χρονικός ορίζοντας μπορεί να επισπευσθεί. 

«Υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν εμβόλια νωρίτερα από τον χρονικό ορίζοντα των 12 έως 18 μηνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, τη στιγμή που οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. 

Παράλληλα ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει, ήδη, ξεκινήσει κλινικές μελέτες εμβολίου κατά του κορονοϊού και εκτιμά ότι μπορεί να έχει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα έως τον Σεπτέμβριο. 

Παραδοσιακά ένα εμβόλιο για να «κυκλοφορήσει» στην αγορά, προκειμένου να είναι προσιτό στον ευρύτερο πληθυσμό, χρειάζεται κλινικές μελέτες τουλάχιστον ενός έτους. 

Όπως αναφέρει ο Ρόμπερτ Χάτσετ, επικεφαλής της CEPI, αρκετά από τα εμβόλια που στηρίζει οικονομικά ο οργανισμός, θα μπορούσαν να ενταχθούν στη δεύτερη φάση δοκιμών μέχρι το καλοκαίρι και πιθανώς να είναι διαθέσιμα για το κοινό τον Σεπτέμβριο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ