ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γερμανικός στρατός παρέλαση
Φώτο: Γερμανικός στρατός σε παρέλαση. Credit: Shutterstock

Υπέρ της υποχρεωτικής θητείας τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών

Σύμφωνα με έρευνα του INSA για τη Bild, το 58% των Γερμανών στηρίζει την επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας για άνδρες μετά το 2008. Ο συνασπισμός Μερτς προωθεί εθελοντική θητεία, με υποχρεωτική στρατολόγηση εάν χρειαστεί.

Η πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για άνδρες που γεννήθηκαν μετά το 2008, όπως καταγράφει νέα έρευνα του Ινστιτούτου INSA για τη κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ορθή την καθιέρωση υποχρεωτικής στράτευσης, ενώ το 29% εκφράζει αντίθεση και το 13% παραμένει ουδέτερο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς κατέληξε πρόσφατα σε συμβιβαστική λύση για την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει εθελοντική θητεία, αλλά και υποχρεωτική στράτευση αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες με εθελοντές.

Παρά τις πρωτοβουλίες, το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι δεν θα βρεθεί επαρκής αριθμός εθελοντών ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του στρατού. Αντίθετα, μόνο το 25% εμφανίζεται αισιόδοξο, ενώ το 18% δεν εκφράζει άποψη.

Η ατομική διάθεση για εθελοντική κατάταξη παραμένει χαμηλή, καθώς μόλις το 31% δηλώνει πρόθυμο να υπηρετήσει, ενώ το 55% απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.

Η δημοσκόπηση του INSA διενεργήθηκε σε δείγμα 1.003 ατόμων στις 13 και 14 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική θητεία στη Γερμανία ανεστάλη το 2011. Ωστόσο, η επαναφορά της μπορεί να αποφασιστεί με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ιδίως σε περιόδους αυξημένης έντασης ή ανάγκης στον τομέα της άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνταγμα της χώρας προβλέπει θητεία μόνο για άνδρες. Για την επέκταση της στράτευσης στις γυναίκες απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ρεκόρ στα πολιτικά εγκλήματα το 2023

Τα πολιτικά εγκλήματα στη Γερμανία έφτασαν σε ιστορικό υψηλό το 2025, με 85.837 περιστατικά. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα εγκλήματα με ακροαριστερά κίνητρα, ενώ τα περισσότερα αφορούσαν ακροδεξιούς εξτρεμιστές.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο εξετάζει ακύρωση αποστολής Tomahawk στη Γερμανία

Το Πεντάγωνο φέρεται να ακυρώνει σχέδιο για αποστολή πυραύλων Tomahawk στη Γερμανία, λόγω φόβων για κλιμάκωση με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Politico. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αιγαίο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ξεκινούν μικρές στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική

Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα μειωμένης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Βαλτική, με 20 πλοία από 15 χώρες. Η μείωση οφείλεται σε ανακατανομές δυνάμεων, αλλά παραμένει μήνυμα ενότητας έναντι της Ρωσίας.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλος οχυρωμένος σε μπαρ στο Ρέντσμπουργκ, σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση

Ένοπλος άνδρας έχει οχυρωθεί σε μπαρ στο Ρέντσμπουργκ, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας και ειδικών δυνάμεων. Η περιοχή αποκλείστηκε, δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ τα κίνητρα του δεν έχουν γίνει γνωστά.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Κλήση Ρώσου πρέσβη μετά τις επιθέσεις στο Κίεβο

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο κλήθηκε στο ΥΠΕΞ λόγω των ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ενώ επισημάνθηκαν χτυπήματα σε εκκλησίες, σχολεία και το στούντιο της ARD. Η Γερμανία ξεκαθάρισε πως στηρίζει την Ουκρανία παρά τις απειλές.