ΓΔ: 2091.18 0.19% Τζίρος: 50.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:07:38
Κτίριο NIS Σερβία
Το κεντρικό κτίριο της NIS στη Σερβία υπό το φως της ημέρας.

Η Ουγγαρία στηρίζει τη Σερβία μετά τη διακοπή προμήθειας ρωσικού πετρελαίου

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο μεταβαίνει στο Βελιγράδι για να συζητήσει πώς η Ουγγαρία θα στηρίξει τη Σερβία μετά τη διακοπή προμήθειας αργού από Κροατία λόγω κυρώσεων ΗΠΑ στο ρωσικών συμφερόντων διυλιστήριο NIS.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι, με στόχο τη συζήτηση για το πώς η Ουγγαρία θα συνδράμει τη Σερβία μετά τη διακοπή προμηθειών αργού πετρελαίου από την Κροατία. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη ρωσικής ιδιοκτησίας εταιρεία NIS, κυρώσεις που οδήγησαν στη διακοπή της τροφοδοσίας από την Κροατία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προειδοποίησε ότι το διυλιστήριο NIS κινδυνεύει να κλείσει εντός τεσσάρων ημερών, εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις, προκαλώντας ανησυχία για την επάρκεια καυσίμων στη χώρα ενόψει του χειμώνα.

Η Ουγγαρία έχει εκφράσει πρόθεση να βοηθήσει τη Σερβία, όπως ανέφερε ο Σιγιάρτο σε βίντεο που δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είχε προηγηθεί δήλωση του Ούγγρου υπουργού τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία η ουγγρική εταιρεία MOL θα αυξήσει τις παραδόσεις πετρελαίου στη Σερβία, χωρίς ωστόσο να δοθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το μέγεθος ή τη διαδικασία της παράδοσης.

Σύμφωνα με το περιοδικό NIN του Βελιγραδίου, η MOL φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του μεριδίου 11,3% της Gazprom στη NIS, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την ουγγρική πλευρά.

Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται και ένας νέος πετρελαιαγωγός που θα συνδέει την Ουγγαρία με τη Σερβία, με στόχο να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Σερβίας σε αργό πετρέλαιο από το 2028. Όπως έχει δηλώσει ο Σιγιάρτο, ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει 4 έως 5 εκατομμύρια τόνους ρωσικού πετρελαίου ετησίως.

Οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τους ηγέτες των δύο χωρών να διατηρούν στενές επαφές τόσο μεταξύ τους όσο και με τη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Οι Ρώσοι συμφώνησαν στην πώληση της πετρελαϊκής εταιρείας NIS

Η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας ανέφερε ότι οι Ρώσοι μέτοχοι της NIS εξετάζουν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, χωρίς να αποκαλύπτει πιθανούς αγοραστές, λόγω των κυρώσεων που ισχύουν για τη ρωσική ιδιοκτησία.
Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

NIS: Τρεις μήνες περιθώριο για νέο αγοραστή λέει η κυβέρνηση της Σερβίας

Η Σερβία έλαβε τρίμηνη άδεια από τις ΗΠΑ για να βρει αγοραστή για τη ρωσικών συμφερόντων πετρελαϊκή εταιρεία NIS που υπόκειται σε κυρώσεις, με τον ενεργειακό εφοδιασμό να κινδυνεύει ενόψει χειμώνα.
Σλοβακικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις για ρωσικό πετρέλαιο προς Σλοβακία

Η Ουγγαρία εξασφάλισε επέκταση της εξαίρεσης από τις αμερικανικές κυρώσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, επιτρέποντας τη συνέχιση των ροών προς τη Σλοβακία και ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αναμονή για απόφαση εξαίρεσης Ουγγαρίας από κυρώσεις ΗΠΑ στην ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε πως αναμένει λεπτομέρειες για την εξαίρεση Ουγγαρίας από τις αμερικανικές κυρώσεις στην ενέργεια. Τόνισε ότι η εξαίρεση ΕΕ σε Ουγγαρία και Σλοβακία αφορά την ενεργειακή ασφάλειά τους.
Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

Η MOL ενισχύει τις παραδόσεις στη Σερβία λόγω κυρώσεων στη NIS από ΗΠΑ

Η ουγγρική MOL θα αυξήσει τις παραδόσεις πετρελαίου στη Σερβία, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις στη σερβική NIS, λόγω της ρωσικής κυριότητας. Η αύξηση δεν καλύπτει πλήρως το κενό των κροατικών φορτίων, δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.