ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ανεργία
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Χάθηκαν 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, στο 14,7% η ανεργία 

Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αν και η ανεργία έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως και σήμερα.

Αρνητική αλλά όχι τόσο καταστροφική όσο ανέμεναν οι αναλυτές ήταν η επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στην αμερικανική αγορά εργασίας, βάσει των επίσημων στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας των ΗΠΑ τον Απρίλιο «χάθηκαν» 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας, με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 14,7%. Πρόκειται για μεγέθη σαφώς δραματικά αλλά καλύτερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι είχαν εκτιμήσει ότι θα υπήρχε απώλεια τουλάχιστον 22 εκατ. θέσεων εργασίας και η ανεργία θα ξεπερνούσε το 16%. 

Πάντως πρόκειται για την υψηλότερη ανεργία και τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που αποτυπώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις τεράστιες συνέπειες του lockdown σε αγορά εργασίας και οικονομία. 

Όπως αναμενόταν ο κλάδος που δέχθηκε το ισχυρότερο κτύπημα ήταν αυτός ψυχαγωγίας και φιλοξενίας με απώλεια 7,7 εκατ. θέσεων, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. προέρχονται από τον τομέα της εστίασης. 

Το βέβαιο είναι πάντως ότι η οικονομική κρίση φέρνει προβλήματα στην υποψηφιότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Αφού η κυβέρνηση Τραμπ επικρίθηκε για την αρχική της αντίδραση στην πανδημία, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ανυπομονεί να ‘ανοίξει’ και πάλι την οικονομία, παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τις δυσοίωνες προβλέψεις για θανάτους.

«Η οικονομία μας είναι σε μηχανική υποστήριξη αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Έρικα Γκρόσεν, πρώην επίτροπος στην στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας. «Θα βολιδοσκοπήσουμε την κατάσταση τους επόμενους λίγους μήνες για να δούμε εάν μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια από το κώμα που προκάλεσε η πολιτική μας», πρόσθεσε η ίδια.

Η διαμόρφωση της ανεργίας σε επίπεδα χαμηλότερο του αναμενόμενου αποτελεί παράγοντα που στηρίζει τη Wall Street, με τα futures των τριών βασικών δεικτών να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η ICE ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια μετά από εντολή Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως πράκτορες της ICE θα ενισχύσουν το προσωπικό της TSA στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, αν δεν εγκριθεί άμεσα η χρηματοδότηση για την ασφάλεια των αεροδρομίων από το Κογκρέσο.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ επιθέσεις με στόχο αμερικανικό κέντρο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Οκτώ νυχτερινά πλήγματα με ρουκέτες και drones στόχευσαν διπλωματικό κι επιμελητειακό αμερικανικό κέντρο στο αεροδρόμιο Βαγδάτης, όπως ανέφερε Ιρακινός αξιωματούχος. Άλλες πηγές μιλούν για έξι επιθέσεις.
Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τελεσίγραφο 48 ωρών στο Ιράν για το Στενό του Χορμούζ

Η Τεχεράνη απείλησε να πλήξει ζωτικές υποδομές στη Μ. Ανατολή, απαντώντας στο τελεσίγραφο του Μπάιντεν για άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ εντός 48 ωρών, προειδοποιώντας για χτυπήματα σε δίκτυα ενέργειας συνδεδεμένα με ΗΠΑ και Ισραήλ.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Νέο μπλακ άουτ μέσα σε λίγες μέρες

Νέο γενικό μπλακ άουτ έπληξε την Κούβα, αφήνοντας τη χώρα χωρίς ρεύμα το απόγευμα του Σαββάτου, λόγω πετρελαϊκού εμπάργκο από τις ΗΠΑ. Είναι η έβδομη διακοπή σε ενάμιση χρόνο, ενώ οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.