Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 Ναργκίς Μοχαμαντί συνελήφθη εκ νέου στο Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής υποστήριξής της στην πλατφόρμα X.
Όπως έγινε γνωστό, η Μοχαμαντί προσήχθη βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του Χοσρόου Αλικορντί, δικηγόρου που απεβίωσε πρόσφατα. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η Γαλλίδα δικηγόρος της, Σιρίν Αρντακανί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η 53χρονη Μοχαμαντί είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση από ιρανικό δικαστήριο. Είχε ωστόσο αφεθεί προσωρινά ελεύθερη για λόγους υγείας από τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ τιμήθηκε με το Νόμπελ για τον "αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και υπέρ της προώθησης των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της ελευθερίας για όλους".
Ο σύζυγός της, Ταγκί Ραχμανί, που διαμένει στο Παρίσι, ανέφερε επίσης στο X ότι η Μοχαμαντί συνελήφθη στην ανατολική πόλη Μασχάντ, μαζί με τη γνωστή ακτιβίστρια Σεπιντέχ Γκολιάν.
Ο εκλιπών Χοσρόου Αλικορντί είχε εκπροσωπήσει διαδηλωτές σε δίκες που αφορούσαν την καταστολή των κινητοποιήσεων του 2022. Το σώμα του βρέθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατό του. Η οργάνωση Iran Human Rights σημειώνει ότι "υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ήταν κρατική δολοφονία".
Η Human Rights Activists News Agency (HRANA), με έδρα τις ΗΠΑ, δημοσίευσε εικόνες της Μοχαμαντί στην τελετή, όπου εμφανίζεται χωρίς τη μαντίλα που επιβάλλεται διά νόμου στις γυναίκες στο Ιράν.
Σύμφωνα με το HRANA, στη διάρκεια της τελετής ακούστηκαν συνθήματα όπως "Ζήτω το Ιράν!", "Αγωνιζόμαστε, πεθαίνουμε, δεν δεχόμαστε καμία ταπείνωση" και "Θάνατος στον δικτάτορα", στο πλαίσιο της παραδοσιακής τελετής επτά ημερών μετά τον θάνατο του Αλικορντί.
Επιπλέον, τηλεοπτικά δίκτυα στα περσικά, με έδρα εκτός Ιράν, μετέδωσαν πλάνα της Μοχαμαντί να απευθύνεται στους παριστάμενους και να τους ενθαρρύνει να φωνάξουν συνθήματα, ανεβαίνοντας σε όχημα.