ΓΔ: 2089.36 0.14% Τζίρος: 132.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:21:40
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
Η Τζόρτζια Μελόνι μιλάει σε δημοσιογράφους στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Μελόνι: Συντονισμός με ΗΠΑ για Ουκρανία, δεν θα στείλουμε ιταλικές δυνάμεις

Η Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε τις θέσεις της Ιταλίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τονίζοντας τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για το Ουκρανικό, την πίεση στη Ρωσία και τον αποκλεισμό αποστολής ιταλικών στρατευμάτων.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, παρουσίασε τις θέσεις της χώρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ομιλία της στη Βουλή της Ρώμης. 

Όπως ανέφερε, το κλίμα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για το Ουκρανικό ήταν εποικοδομητικό, επισημαίνοντας ότι η πορεία προς την ειρήνη απαιτεί στενή συνεργασία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, χωρίς ανταγωνισμούς, παρά τις διαφορές απόψεων.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία στήριξης της διαπραγματευτικής θέσης της Ουκρανίας και των ευρωπαϊκών συμφερόντων. 

Τόνισε πως είναι απαραίτητη η διατήρηση της πίεσης στη Ρωσία, διότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη επιδείξει βούληση για ουσιαστική συμβολή στη διαπραγματευτική διαδικασία. 

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για κυριαρχία σε γεωγραφικές περιοχές, σημείωσε ότι κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται από τις ενδιαφερόμενες πλευρές, χωρίς εξωτερικές πιέσεις.

Η Μελόνι ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Ιταλία δεν θα αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο που καταγράφηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας.

 Για τη χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων, σημείωσε πως η Ιταλία δεν έχει δώσει ακόμη τη στήριξή της, τονίζοντας την ανάγκη για σταθερή νομική βάση, αν και η Ρωσία πρέπει να αναλάβει ευθύνες για την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε περίπτωση απόφασης για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, η προσοχή δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε αυτά που βρίσκονται στο Βέλγιο, αλλά να εξεταστούν και όσα υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφορικά με το Μεσανατολικό, η Μελόνι υπενθύμισε τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ζήτησε ενισχυμένη προσπάθεια της Ιταλίας για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ. 

Τόνισε τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανοικοδόμησης και του αφοπλισμού της Χαμάς, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης του αντισημιτισμού και προστασίας των εβραϊκών κοινοτήτων μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϋ.

Στο μεταναστευτικό, η Μελόνι δήλωσε ότι το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο παρέχει ισχυρή βάση για την προστασία εθνικών πρωτοβουλιών, όπως τα κέντρα επαναπατρισμού που η Ιταλία δημιούργησε στην Αλβανία. 

Υπογράμμισε ότι το μοντέλο της Αλβανίας παρακολουθείται με ενδιαφέρον από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εκτίμησε πως θα οδηγήσει σε μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, η Μελόνι τόνισε την ανάγκη αποστολής ισχυρού μηνύματος υπέρ της ένταξης νέων κρατών μελών, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Αναγνώρισε την πρόοδο της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, εκτιμώντας ότι οι δύο χώρες έχουν σημαντικές προοπτικές ένταξης στο εγγύς μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Κρίσιμη η αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών πόρων από την ΕΕ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δυσκολεύεται να καλύψει τις οικονομικές της ανάγκες, τονίζοντας πως η αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΕ είναι κρίσιμη για τη στήριξη του Κιέβου.
Ρωσικό δικαστήριο σφυρί
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απαιτεί 230 δισ. δολάρια αποζημίωση από την Euroclear

Η Ρωσία ζητά αποζημίωση 230 δισ. δολαρίων από την Euroclear για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της στην Ευρώπη, αντιδρώντας στα σχέδια της ΕΕ να τα αξιοποιήσει για την ενίσχυση της Ουκρανίας μέσω δανείων τα επόμενα έτη.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Εγγυήσεις ασφαλείας ζητούν Ουκρανία και Ευρωπαίοι από ΗΠΑ πριν τις διαπραγματεύσεις

Οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί ζητούν από τις ΗΠΑ σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας πριν από συνομιλίες για τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, ζητώντας διαφάνεια και δεσμεύσεις αντίστοιχες του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δέχθηκε αμερικανικές προτάσεις για την Ουκρανία

Ο Πούτιν αποδέχθηκε κάποιες αμερικανικές προτάσεις για την Ουκρανία και απέρριψε άλλες, δήλωσε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για εξεύρεση συμφωνίας.