Φώτο: Shutterstock

Στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα στρέφονται οι Ευρωπαίοι

Εν μέσω της πανδημίας και ενώ καταγράφονται μειωμένες πωλήσεις αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε κατά 6,8%.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στο πρώτο τρίμηνο του έτους προτίμησαν πρωτίστως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δευτερευόντως τα υβριδικά οχήματα.

Έτσι, παρά τις μειωμένες πωλήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε κατά 6,8%, όταν το πρώτο τρίμηνο του 2019 καταλάμβανε μόλις το 2,5%. Αντίθετα, η ζήτηση για τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα μειώθηκε σημαντικά, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές ότι στην μετά τον κορονοϊό εποχή θα υπάρξει στροφή για αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τους ίδιους, το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας μια νέα πιο συνειδητοποιημένη τάση προς τις οικολογικές μετακινήσεις.

Από την άλλη ο αριθμός των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 32,6% σε 738.392 μονάδες, με αποτέλεσμα η συνολική τοποθέτηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην ΕΕ να βρίσκεται σήμερα στο 29,9% από το 33,2% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά η μείωση των πωλήσεων στις παραδοσιακά ισχυρές χώρες της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς οι μεγάλες αγορές είχαν μειώσεις. Για παράδειγμα στην Ιταλία η μείωση ήταν -49,8%, στην Γαλλία -36,6%, στην Ισπανία -33,8% και στην Γερμανία -23,0%.

Αντίστοιχη πορεία σημείωσαν και οι πωλήσεις βενζινοκίνητων οχημάτων, τα οποία μειώθηκαν κατά 32,2%, από σχεδόν 2 εκατομμύρια μονάδες πέρυσι σε 1,3 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η συνολική παρουσία στην ΕΕ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020 είναι 52,3%, όταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο ήταν 57,7%.

Από τις αρχές του έτους έως και τον Μάρτιο του 2020 , τα ηλεκτρικά οχήματα επωφελήθηκαν από τη μείωση της ζήτησης πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων οχημάτων και υπερδιπλασίασαν τις πωλήσεις τους (+ 100,7%) με 167.132 συνολικές ταξινομήσεις. Το ίδιο έγινε και στην χώρα μας, όπου το ποσοστό πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων από το 0,8% έφθασε τον Απρίλιο στο 2,5% του συνολικού αποτυπώματος των πωλήσεων στην ελληνική αγορά. Η καλύτερη αγορά στη Ευρώπη παρέμεινε και αυτό το τρίμηνο η Νορβηγία με 22.568 ταξινομήσεις οχημάτων.

Μεγάλη ώθηση είχαν και τα υβριδικά αυτοκίνητα, είτε με ήπια υβριδική τεχνολογία, είτε τα plug-in υβριδικά οχήματα με αύξηση 68,4 και 161,7% αντίστοιχα.

Τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα παρέμειναν τα best-seller της κατηγορίας οχημάτων εναλλακτικής ισχύος, αντιπροσωπεύοντας το 9,4% της συνολικής αγοράς αυτοκινήτων στην ΕΕ, καθώς καταγράφηκαν 232.525 πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους (+ 45,1% σε σύγκριση με το 2019). Την τάση της αύξησης των πωλήσεων υβριδικών αυτοκινήτων ακολούθησε και η Ελλάδα με το πρώτο τρίμηνο του 2020 να πωλούνται 2.533 οχήματα.

Τα οχήματα που έχουν ως βασική επιλογή τα υπόλοιπα εναλλακτικά καύσιμα όπως το υγραέριο και το φυσικό αέριο είχαν μικτές επιδόσεις, με την ζήτηση για αυτοκίνητα με φυσικό αέριο να αυξάνεται και με το υγραέριο να μειώνεται σημαντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανοίγει και πάλι τα εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη η Jaguar

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία βλέπει τους πελάτες να επιστρέφουν στις εκθέσεις και διαπιστώνει ανάκαμψη στις πωλήσεις αυτοκινήτων, με την περίοδο αυτή να είναι κρίσιμη για το μέλλον της εταιρείας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σταματάει η πώληση βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στη Βρετανία το 2035

Με στόχο το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζοντας την COP26 ανακοίνωσε πως θα απαγορευτεί η πώληση βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων αυτοκίνητων στη Βρετανία μέχρι το 2035.
ΔΙΕΘΝΗ

Μηνιαία άνοδο 7% σημειώνουν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται και πάλι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Γερμανία με την παραγωγή να αυξάνεται και να επιστρέφει η αισιοδοξία στην αυτοκινητοβιομηχανία μετά την πανδημία.