Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συναντά σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, με στόχο να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας και να επιδιώξει τη στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ στην τελευταία εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου που αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι μεταβαίνει στις ΗΠΑ παρουσιάζοντας νέες προτάσεις σχετικά με το ζήτημα των εδαφικών διαφορών. Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ», όπως δήλωσε στο Politico, θέτοντας το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την άποψη πως «θα πάει καλά» τόσο με τον Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο σχεδιάζει να συναντηθεί σύντομα.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε από τον Καναδά ότι αναμένει μια «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση και είχε ήδη επαφές με Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι επανέλαβαν την «πλήρη υποστήριξή» τους, σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.
Στην ίδια επίσκεψη, ο Ζελένσκι εξασφάλισε νέα οικονομική βοήθεια ύψους 2,5 δισ. καναδικών δολαρίων (1,5 δισ. ευρώ) από τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μαρ-α-Λάγκο, την ιδιωτική κατοικία του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς, όπου ο 79χρονος Ρεπουμπλικανός φιλοξενεί και άλλους ηγέτες, όπως τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών τον Οκτώβριο δεν χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη θέρμη, καθώς ο Ζελένσκι ζήτησε χωρίς αποτέλεσμα την προμήθεια πυραύλων Τόμαχοκ.
Η νέα αυτή συνάντηση έρχεται μετά την παρουσίαση μιας αναθεωρημένης εκδοχής του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο έχει τροποποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ουκρανία, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Μόσχας.
Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η πρόσφατη εκδοχή του σχεδίου επιδιώκει να «τορπιλίσει» τις διαπραγματεύσεις, καθώς απομακρύνεται από προηγούμενες ρωσικές απαιτήσεις.
Την παραμονή της συνάντησης, η Μόσχα εξαπέλυσε μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά του Κιέβου, προκαλώντας θύματα και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.
Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «απάντηση της Ρωσίας στις προσπάθειες για ειρήνη».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για τη μακρά διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσφατα είχε πιέσει την Ουκρανία να «κουνηθεί» για την επίτευξη προόδου.
Το βασικό έγγραφο των 20 σημείων προτείνει το πάγωμα των θέσεων στο μέτωπο, χωρίς να ικανοποιεί το ρωσικό αίτημα για απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από το 20% της περιφέρειας Ντονέτσκ που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο.
Επιπλέον, το νέο κείμενο δεν περιλαμβάνει πλέον καμία νομική δέσμευση της Ουκρανίας να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σημείο ιδιαίτερης σημασίας για το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την τύχη του Ντονμπάς, τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς και τις δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας.
Ο Ζελένσκι τόνισε πως οι «εγγυήσεις ασφαλείας πρέπει να έρθουν ταυτόχρονα με το τέλος του πολέμου».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επιδιώξει το πάγωμα της γραμμής του μετώπου, αναγνωρίζοντας το πλεονέκτημα της Ρωσίας επί του εδάφους.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως η ειρήνη πρέπει να διασφαλίζει την «κυριαρχία» και «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξή του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη».
Στο πεδίο των συγκρούσεων, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση ανέφερε «μαζική ρωσική επίθεση με ρουκέτες» στη Χερσώνα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε υποδομές και κατοικημένες περιοχές.