ΓΔ: 1424.77 1.21% Τζίρος: 176.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τζόνσον: Αναπόφευκτοι οι έλεγχοι στα σύνορα με Ιρλανδία

Θολό παραμένει το σκηνικό σχετικά με τα σύνορα Βρετανίας και Ιρλανδίας μετά την διαρροή μέρους του σχεδίου του Μπόρις Τζόνσον με τον βρετανό πρωθυπουργό να επιμένει για κατάργηση του backstop.

Θολό παραμένει ακόμα το τοπίο σχετικά με το backstop καθώς ο Μπόρις Τζόνσον δεν ξεκαθαρίζει τι θα περιέχει το τελικό σχέδιο που θα καταθέσει στις Βρυξέλλες προς διαπραγμάτευση, έπειτα και από τις έντονες αντιδράσεις της Ιρλανδίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός που ακόμα δεν έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις για το σχέδιο που επεξεργάζεται, σημείωσε απλά σε δημοσιογράφους πως θα είναι «πολύ καλό» και τόνισε πως από την στιγμή που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα με την Ιρλανδία θα είναι αναπόφευκτοι.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, στο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για την αποφυγή ενός «σκληρού» Brexit περιλαμβάνει την δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης όπου θα επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση αγροδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Β. Ιρλανδίας και ΕΙΡΕ χωρίς ελέγχους στα σύνορα

Ο ίδιος ο Τζόνσον, μιλώντας στο BBC, υποστήριξε ότι όσα διέρρευσαν «δεν ακριβώς έτσι», χωρίς όμως να διευκρινήσει πώς ακριβώς είναι. «Μία κυρίαρχη ενωμένη χώρα πρέπει να έχει ενιαίο τελωνειακό έδαφος», δήλωσε και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα επακολουθήσουν και οι επίσημες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασμένες οι βρετανικές τράπεζες για το Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ήδη προετοιμάσει τις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε σοκ προκαλέσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
North Ireland-Flag-simaia
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας εξετάζει δημοψήφισμα ένωσης με την Ιρλανδία

Έπειτα από δύο χρόνια πολιτικού αδιεξόδου, η 47χρονη Μισέλ Ο'Νιλ έγινε η πρώτη πολιτική αξιωματούχος που τάσσεται υπέρ της ένωσης που τίθεται επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας.