ΓΔ: 2154.4 -0.17% Τζίρος: 217.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:59
σημαία Ισραήλ
Φώτο: Shutterstock

Ισραήλ: Δεν επιτρέπει είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα παρά την εκεχειρία

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα χωρίς συνοδεία, παρά την εκεχειρία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Το Ισραήλ διατηρεί τη στάση του να μην επιτρέπει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Όπως αναφέρει ο εισαγγελέας που εκπροσωπεί την ισραηλινή κυβέρνηση, «παρά την αλλαγή της κατάστασης επί του πεδίου, η είσοδος δημοσιογράφων (τόσο αλλοδαπών όσο και μη αλλοδαπών) στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς συνοδεία (…) δεν θα πρέπει να επιτραπεί».

 Το έγγραφο αυτό υπογραμμίζει ότι η απόφαση σχετίζεται με λόγους ασφαλείας, καθώς οι στρατιωτικές αρχές εκτιμούν πως εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι.

Η Ένωση Ξένου Τύπου της Ιερουσαλήμ (FPA), που εκπροσωπεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, είχε ζητήσει από την ισραηλινή δικαιοσύνη το 2024 να επιτραπεί η άμεση πρόσβαση των μελών της στη Γάζα. 

Μετά από αρκετές αναβολές, η κυβέρνηση όφειλε να απαντήσει επισήμως στο αίτημα αυτό, όπως είχε ορίσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, με αφορμή την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, οι ισραηλινές αρχές επιτρέπουν μόνο σε επιλεγμένους δημοσιογράφους να συνοδεύουν τις δυνάμεις τους στον θύλακα. 

Η FPA έχει καταγγείλει επανειλημμένα «τις τακτικές καθυστέρησης» του Ισραήλ, θεωρώντας ότι στόχος είναι η παρεμπόδιση της εισόδου δημοσιογράφων στη Γάζα.

Σύμφωνα με την Ένωση, οι περιορισμοί αυτοί εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους και περιορίζουν το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση. 

Παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τις 10 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται καθημερινά. Από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί 420 Παλαιστίνιοι, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει τον θάνατο τριών στρατιωτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ράφα: Άνοιγμα μόνο για έξοδο κατοίκων Γάζας προς Αίγυπτο τις επόμενες μέρες

Το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι το πέρασμα της Ράφα προς Αίγυπτο θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, επιτρέποντας την αποχώρηση κατοίκων της Γάζας, σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο ΗΠΑ και σε συνεργασία με Αίγυπτο και ΕΕ.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εντοπίστηκαν εννέα πτώματα μαχητών της Χαμάς σε τούνελ στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον εντοπισμό των σορών εννέα Παλαιστίνιων μαχητών σε τούνελ στη Ράφα, αυξάνοντας σε πάνω από 30 τους εξουδετερωθέντες μαχητές στην περιοχή, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της Γάζας.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Παρέλαβε μία από τις τρεις τελευταίες σορούς ομήρων στη Γάζα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τη σορό του Ισραηλινού Ντρορ Ορ από τη Γάζα, όπου κρατούνταν όμηρος από τη Χαμάς. Μετά την ταυτοποίηση, ενημερώθηκε η οικογένεια. Δύο σοροί ομήρων παραμένουν στη Γάζα.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές επιδρομές στη νότια Γάζα, αντεπιθέσεις της Χαμάς στον στρατό

Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στο νότιο τμήμα της Γάζας, κατηγορώντας τη Χαμάς για πολλαπλές επιθέσεις κατά ισραηλινών δυνάμεων με ρουκέτα και πυρά ελεύθερου σκοπευτή, γεγονός που απειλεί την ήδη εύθραυστη εκεχειρία.