ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:43:59
Φόρος και Εφορία
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Απαλλαγή των πολυεθνικών τους από τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ικανοποιημένη που εξασφάλισε εξαίρεση για τις αμερικανικές πολυεθνικές από τον διεθνή ελάχιστο φόρο 15%, ο οποίος συμφωνήθηκε το 2021 από περίπου 140 χώρες, υπό τον ΟΟΣΑ, για μεγάλες εταιρείες.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξασφάλιση εξαίρεσης των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών από τον ελάχιστο φόρο 15%, που προβλέπει η διεθνής φορολογική συμφωνία.

Το 2021, περίπου 140 χώρες είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αυστηρότερη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών, μετά από διαπραγματεύσεις υπό τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η συμφωνία βασιζόταν σε δύο πυλώνες, με τον δεύτερο να εισάγει παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για μεγάλες επιχειρήσεις.

Με την επιστροφή του στην εξουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και η κυβέρνησή του διαπραγματεύτηκε την εξαίρεση των αμερικανικών πολυεθνικών από τον συγκεκριμένο φόρο.

Για να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί ενέκριναν το 2025 την απειλή επιβολής φορολογικών αντιποίνων σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, διασφαλίστηκε ότι «οι επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ θα υπόκεινται μόνο στους αμερικανικούς ελάχιστους φόρους και θα εξαιρούνται από τον πυλώνα δύο» της συμφωνίας.

Το υπουργείο χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «ιστορική νίκη» για την προστασία της αμερικανικής κυριαρχίας, των εταιρειών και των εργαζομένων από εξωχώριες εκτροπές.

Η συγκεκριμένη εξαίρεση είχε ήδη ανακοινωθεί από τις χώρες μέλη της G7 στα τέλη Ιουνίου.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο ΟΟΣΑ έκανε λόγο για «πολύμηνες εντατικές διαπραγματεύσεις» που κατέληξαν σε «μείζονα πολιτικό και τεχνικό συμβιβασμό», θέτοντας τις βάσεις για σταθερότητα και νομική ασφάλεια στο διεθνές φορολογικό πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λογαριασμός ρεύματος και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Μείωση φόρων στο ρεύμα υπόσχεται ο νέος πρωθυπουργός

Η νέα βρετανική κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Οκτωβρίου, χρηματοδοτώντας το μέτρο μέσω της ακύρωσης του σχεδίου εθνικής ψηφιακής ταυτότητας, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Πρώτη κυβέρνηση που επέστρεψε υπερκέρδη στην κοινωνία η δική μας

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές για αύξηση εσόδων και στήριξη κοινωνίας, μεταξύ αυτών έλεγχοι και μέτρα για τα κόκκινα δάνεια, με στόχο να βοηθηθούν όσοι πραγματικά δυσκολεύονται και να προστατευτούν οι συνεπείς.
Γαλλική οικονομία νόμισμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Προτείνει αυξήσεις φόρων και μεταρρύθμιση συντάξεων στη Γαλλία

Ο ΟΟΣΑ προτείνει αυξήσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις για τη Γαλλία, προειδοποιώντας ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να αγγίξει το 127% του ΑΕΠ έως το 2030, αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού δαπανών και ενίσχυσης εσόδων.