ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:37:38
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά στη συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Βρυξέλλες.

Μακρόν: Προειδοποίηση για νεοαποικιακές διαθέσεις μεγάλων δυνάμεων

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στην ετήσια ομιλία του προς τους Γάλλους πρεσβευτές, κατήγγειλε την απομάκρυνση των ΗΠΑ από συμμάχους και κανόνες και προειδοποίησε για νεοαποικιακή επιθετικότητα και νέο ιμπεριαλισμό των μεγάλων δυνάμεων.

Σημαντικές επισημάνσεις για τη διεθνή πολιτική σκηνή έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την ετήσια ομιλία του προς τους πρεσβευτές της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνονται σταδιακά από ορισμένους συμμάχους και αποδεσμεύονται από τους διεθνείς κανόνες, ενώ παρατηρείται κλιμάκωση μίας «νεοαποικιακής επιθετικότητας» στις διεθνείς σχέσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι διεθνείς θεσμοί παρουσιάζουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις επιδιώκουν να μοιράσουν εκ νέου τον κόσμο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κινούμαστε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι μεγάλες δυνάμεις που διακατέχονται από μία ξεκάθαρη δίψα να μοιράσουν μεταξύ τους τον κόσμο».

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την αντίθεσή του στη νέα αποικιοκρατία και τον νέο ιμπεριαλισμό, απορρίπτοντας παράλληλα την ηττοπάθεια απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις. Ο ίδιος κάλεσε την Ομάδα των 7 (G7) και τις μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην παγκόσμια διακυβέρνηση και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη υπεράσπισης και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών κανόνων που ρυθμίζουν τις δραστηριότητες των τεχνολογικών κολοσσών, επισημαίνοντας πως οι κανόνες αυτοί βρίσκονται στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη σημασία των νόμων DSA και DMCA, τονίζοντας: «Η ευρωπαϊκή δημοκρατική ασπίδα προετοιμάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εμείς θα συνεχίσουμε στη Γαλλία να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτής της ατζέντας».

Ο κ. Μακρόν ζήτησε επίσης την άμεση εφαρμογή ατζέντας ευρωπαϊκής προτίμησης στον τομέα του εμπορίου, δίνοντας έμφαση στην απλοποίηση της ενιαίας αγοράς και της αγοράς κεφαλαίων. Όπως σημείωσε, είναι απαραίτητο η Ευρώπη των 450 εκατομμυρίων να ενισχυθεί και να αποκτήσει πιο ουσιαστική παρουσία στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίκτυπο στην Ευρώπη από την ομιλία Μακρόν για τη γαλλική πυρηνική αποτροπή

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει τη Δευτέρα για τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής στην ασφάλεια της Ευρώπης, σε μια σημαντική ομιλία από το Ιλ Λονγκ στη Βρέστη, όπου εδρεύει η Στρατηγική Δύναμη Υποβρυχίων της Γαλλίας.
μαχητικό Rafale Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ινδία εγκρίνει αγορά 114 Rafale από τη Γαλλία

Η Ινδία ενέκρινε την αγορά γαλλικών μαχητικών Rafale και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 39 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τις αεροπορικές της δυνάμεις λίγο πριν από την επίσκεψη Μακρόν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ευρωομόλογα και ισχυρή Ευρώπη η απάντηση σε ΗΠΑ-Κίνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους είναι ο μόνος τρόπος για να ανταγωνιστεί η ΕΕ τις ΗΠΑ και την Κίνα, τονίζοντας τη σημασία των ευρωομολόγων για επενδύσεις σε άμυνα, καινοτομία και παραγωγικότητα.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ευρωομόλογα για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και πρόκληση στο δολάριο

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά κοινό δανεισμό στην ΕΕ μέσω ευρωομολόγων για να σταθεί απέναντι στο δολάριο, τονίζοντας ότι η χρήση της δανειοληπτικής δυνατότητας είναι αναγκαία. Προειδοποιεί για απειλές ΗΠΑ και κινεζικό ανταγωνισμό.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύμβουλος Μακρόν στη Μόσχα για προετοιμασία διαλόγου με Πούτιν

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Μακρόν, Εμανουέλ Μπον, επισκέφθηκε διακριτικά τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, προετοιμάζοντας πιθανή επικοινωνία μεταξύ Μακρόν και Πούτιν, μετά από τέσσερα χρόνια παύσης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η διαμάχη για τη Γροιλανδία αφυπνίζει στρατηγικά την Ευρώπη

Ο Μακρόν τόνισε ότι η διαμάχη για τη Γροιλανδία αποτελεί «στρατηγική αφύπνιση» για την Ευρώπη, με έμφαση στην κυριαρχία, την ασφάλεια της Αρκτικής και την αντιμετώπιση ξένης παρέμβασης, εκφράζοντας αλληλεγγύη σε Δανία και Γροιλανδία.