ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αστυνομική ταινία νύχτας
Φώτο: Shuttertock

Γουατεμάλα: 9 νεκροί στις δυνάμεις ασφαλείας, πολιορκία 30 ημερών

Ένας ακόμη αστυνομικός, ο ένατος, έχασε τη ζωή του μετά το κύμα επιθέσεων και εξεγέρσεων σε φυλακές της Γουατεμάλας, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο να κηρύξει «κατάσταση πολιορκίας» για την αντιμετώπιση των συμμοριών.

Ένας ακόμη αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των θυμάτων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας στη Γουατεμάλα, μετά το κύμα επιθέσεων και εξεγέρσεων σε φυλακές της χώρας.

 Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν τον πρόεδρο Μπερνάρντο Αρέβαλο να κηρύξει κατάσταση πολιορκίας σε όλη την επικράτεια, με στόχο την αντιμετώπιση των συμμοριών.

Αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο στόχαστρο συντονισμένων επιθέσεων σε διάφορες περιοχές, ως αντίποινα για την ανάκτηση του ελέγχου σε τρεις φυλακές όπου κρατούμενοι είχαν πάρει ομήρους δεκάδες φρουρούς και ψυχίατρο.

 Οι εξεγέρσεις, που έχουν επαναληφθεί από τα μέσα του 2025, αποσκοπούσαν στην ακύρωση της μεταγωγής ηγετών συμμοριών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, με τους κρατούμενους να απαιτούν μεταφορά σε κέντρα κράτησης με λιγότερο αυστηρές συνθήκες.

Οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν την Κυριακή, ενώ ένας ακόμη, που είχε τραυματιστεί σοβαρά από σφαίρα, κατέληξε τη Δευτέρα σε δημόσιο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοινώσεις της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Αντόνιο Βιγιέδα καταδίκασε τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «άνανδρες» και σημειώνοντας ότι έγιναν ως αντίποινα για τις ενέργειες του κράτους κατά των εγκληματικών οργανώσεων.

Η κατάσταση πολιορκίας που κηρύχθηκε για 30 ημέρες αναστέλλει βασικά συνταγματικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη συνάθροιση και τις διαδηλώσεις, ενώ επιτρέπει συλλήψεις και ανακρίσεις χωρίς δικαστικές εντολές. Παρά το γεγονός ότι απαιτείται η επικύρωσή της από το κοινοβούλιο, το μέτρο τέθηκε ήδη σε ισχύ.

Ο υπουργός Άμυνας Χένρι Σάενς ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα πραγματοποιεί περιπολίες στους δρόμους με στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την αποκατάσταση της ασφάλειας των πολιτών. 

Ο διευθυντής της αστυνομίας Νταβίντ Κουστόδιο διαβεβαίωσε πως οι αστυνομικοί είναι έτοιμοι να προστατεύσουν τη ζωή των πολιτών, ακόμη και με χρήση όπλων εφόσον χρειαστεί.

Τη Δευτέρα, πρώτη από τις τρεις ημέρες εθνικού πένθους που κηρύχθηκαν από τον πρόεδρο, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Οι κηδείες των αστυνομικών οργανώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του προέδρου Αρέβαλο.

Οι συμμορίες Barrio 18 και Mara Salvatrucha, που έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές» τόσο από τη Γουατεμάλα όσο και από τις ΗΠΑ, συγκρούονται για τον έλεγχο εδαφών στη χώρα, επιβάλλοντας εκβιασμούς σε εμπόρους, μεταφορείς και πολίτες. 

Όσοι αρνούνται να πληρώσουν αντιμετωπίζουν δολοφονίες. Στις εγκληματικές οργανώσεις αποδίδονται σωρεία φόνων, εκβιάσεων και διακίνησης ναρκωτικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Αϊτής
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 78 νεκροί από συγκρούσεις συμμοριών στην Αϊτή, λέει ο ΟΗΕ

Τουλάχιστον 78 νεκροί, ανάμεσά τους 10 άμαχοι, από συγκρούσεις συμμοριών στις γειτονιές της Πορτ-ο-Πρενς στην Αϊτή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι πρόσφατες συγκρούσεις έφεραν και τον βίαιο εκτοπισμό 8.000 ανθρώπων.
Έλληνας αστυνομικός όχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση Ρομά σε αστυνομικούς στα Άνω Λιόσια: Ένας τραυματίας, τρεις προσαγωγές

Αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα από ομάδα περίπου 80 Ρομά στα Άνω Λιόσια, το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από καταδίωξη ύποπτου οχήματος που δεν σταμάτησε σε έλεγχο και εντοπίστηκε κοντά σε καταυλισμό.
Αστυνομικός στην Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τορίνο: Νεαρός συνελήφθη για επίθεση κατά αστυνομικού

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν 22χρονο για επίθεση με σφυρί και κλωτσιές κατά αστυνομικού σε επεισόδια στο Τορίνο. Ο 29χρονος αστυνομικός νοσηλεύεται με ψυχολογική υποστήριξη και αναμένεται να πάρει εξιτήριο σύντομα.
Αεροδρόμιο Βερολίνου Τέγκελ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πρεσβεία: Προβοκάτσια το συμβάν με drone στη Γερμανία

Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο χαρακτήρισε «στημένη προβοκάτσια» την καταγγελία για επίθεση drone σε γερμανικό αεροδρόμιο και εκφράζει ανησυχία για νέο κύμα αντιρωσικής υστερίας, ενώ οι γερμανικές αρχές ερευνούν το περιστατικό.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 35χρονου αλλοδαπού για ναρκωτικά σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Μαρούσι

Συνελήφθη 35χρονος αλλοδαπός στο Μαρούσι από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, μετά από έλεγχο σε προαύλιο εκπαιδευτικού ιδρύματος όπου εντοπίστηκε να πετά δύο νάιλον σακούλες και να προσπαθεί να διαφύγει.