Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: «Αποκλιμάκωση» της ανεργίας δείχνουν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα

Οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2,44 εκατ., οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών και σαφώς χαμηλότερα από τις προηγούμενες εβδομάδες. 

Σταθερά σε επίπεδα - ρεκόρ για τα ιστορικά δεδομένα αλλά σαφώς σε πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκονται οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, ένα στοιχείο το οποίο παρακολουθούν στενά τόσο οι αγορές όσο και η Fed. 

Οι αιτήσεις για την προηγούμενη εβδομάδα έφθασαν στα 2,44 εκατ., οριακά υψηλότερες από τα 2,4 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές, με αυτή την ήπια διαφορά να αποτυπώνεται και στις αγορές καθώς τα futures της Wall Street «αδιαφόρησαν» να και διατηρούν το αρνητικό πρόσημο, με μέση πτώση κοντά στο 0,2%. 

Όλα δείχνουν ότι το ζενίθ της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας του κορονοϊού και του αναγκαστικού lockdown στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ μάλλον ήταν στα τέλη Μαρτίου, όταν είχε καταγραφεί και ο μεγαλύτερος αριθμός εβδομαδιαίων αιτήσεων, οι οποίες είχαν φθάσει στα 6,9 εκατ. 

Παράλληλα το αμερικανικό υπ. Εργασίας προχώρησε και σε αναθεώρηση των στοιχείων για την προηγούμενη εβδομάδα, με τον τελικό αριθμό των αιτήσεων να είναι 2,69 εκατ. και όχι 2,98 εκατ. όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. 

Πάντως από την αρχή του lockdown έως και την προηγούμενη εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί στα 38,6 εκατ., αριθμός πρωτόγνωρος για τη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου σε περίοδο ειρήνης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

H Μέρκελ καταδικάζει την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ να ενωθούν, ενώ δήλωσε ευτυχής για το γεγονός ότι «πολλοί συμβάλλουν σε αυτό»
ΔΙΕΘΝΗ

Κατά μισό τρισ. πλουσιότεροι οι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ στην καραντίνα

Μέσα σε διάστημα 11 εβδομάδων η περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 565 δισ. δολάρια. Στο ίδιο διάστημα 42,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι έκαναν αίτηση για να τους χορηγηθεί επίδομα ανεργίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού κατηγορείται ο αστυνομικός για τη δολοφονία Φλόιντ

Η νέα κατηγορία, - φόνου δεύτερου βαθμού – επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, 15 χρόνια περισσότερο από την ανώτατη ποινή του φόνου τρίτου βαθμού. Κατηγορίες απαγγέλλονται και στους άλλους τρεις αστυνομικούς.
USA-flag-Irak
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστέλλουν οι ΗΠΑ πτήσεις κινεζικών αεροπορικών εταιρειών

Αυτή η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Ιουνίου, αλλά δεν αποκλείεται ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου να γίνει πριν αυτήν την ημερομηνία, αν ο Αμερικανός πρόεδρος το αποφασίσει, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών.