ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
Η έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τη χαρακτηριστική περίφραξη και σημαίες κρατών μελών, υπό καθαρό ουρανό.

ΗΠΑ: Τελική ευθεία στις συζητήσεις ΟΗΕ για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στην τελική φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥ στην Κύπρο. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου 2025, με Βρετανία και Γαλλία να στηρίζουν λύση για το Κυπριακό.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσει για το ζήτημα αυτό το μεσημέρι της Πέμπτης, 29 Ιανουαρίου 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υποστήριξη των δύο Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, για μια συνολική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει σταθερή.

Οι δύο χώρες στηρίζουν πλήρως τη συνεχιζόμενη διπλωματική προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, τη συνέχιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), καθώς και τις πρωτοβουλίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, της προσωπικής του απεσταλμένης Μαρία Άνχελα Ολγκίν και του ειδικού αντιπροσώπου Κασίμ Ντιάν, με στόχο τη δημιουργία δυναμικής για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Ρωσία και Κίνα επίσης χαιρετίζουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζουν λύση όπως αυτή προβλέπεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στήριξη για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το έργο της αποστολής εκφράζεται και από τις ΗΠΑ, καθώς και από νέα Μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου, όπως η Λετονία και το Μπαχρέιν, που ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να συμμετέχουν εποικοδομητικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες εντός ΟΗΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη, καθώς και των επαφών των ηγετών στα τέλη του περασμένου έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι από Κύπρο: Προτεραιότητα η ενέργεια, σημαντικές οι αμυντικές δαπάνες

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο με ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα. Ζήτησε προληπτικά μέτρα για ενεργειακές κρίσεις και εξέφρασε λογική στη συζήτηση για χαλάρωση κανόνων κρατικών ενισχύσεων.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Οι 27 επιθυμούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Επιτροπή θα προετοιμάσει σχέδιο δράσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 42.7, δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.
Σημαία ΗΠΑ και Ελλάδας
ΔΙΕΘΝΗ

Τζον Μπρέσλοου: Ακρόαση στη Γερουσία για τη θέση πρέσβη ΗΠΑ στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση του υποψήφιου πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζον Μπρέσλοου, με έμφαση στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διμερείς σχέσεις, την ασφάλεια και τη συνεργασία των δύο χωρών.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχυμένες περιπολίες ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα μετά από περιστατικό με Τουρκοκύπριους

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αύξησε τις περιπολίες στη νεκρή ζώνη της Πύλας μετά από μη εξουσιοδοτημένη είσοδο Τουρκοκυπρίων. Ο ΟΗΕ τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν την εντολή της Δύναμης και ζητά σεβασμό για τη διατήρηση της σταθερότητας.
μαχητικό αεροσκάφος F-16
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Βουλευτές αντιδρούν για τουρκικά F-16 στα κατεχόμενα Κύπρου

Αντιδράσεις στο Κογκρέσο προκάλεσε η αποστολή τουρκικών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου, με μέλη της Βουλής να καταδικάζουν την Τουρκία και να ζητούν να μην εγκριθούν πωλήσεις όπλων και να διατηρηθούν οι κυρώσεις.