ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ

Ο Μαλίκι καταγγέλλει παρέμβαση Τραμπ στις πολιτικές εξελίξεις του Ιράκ

Ο Νούρι αλ-Μαλίκι, κύριος υποψήφιος πρωθυπουργός Ιράκ, επέκρινε την αμερικανική παρέμβαση μετά τη δήλωση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν τη χώρα αν επιστρέψει στην εξουσία. Τόνισε πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ιρακινού λαού.

Ο Νούρι αλ-Μαλίκι, κύριος υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού στο Ιράκ, προέβη σε έντονη καταγγελία κατά της παρέμβασης του Ντόναλντ Τραμπ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Αφορμή αποτέλεσε η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα βοηθήσουν άλλο τη χώρα» σε περίπτωση επιστροφής του Μαλίκι στην εξουσία.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Μαλίκι απέρριψε κατηγορηματικά την αμερικανική ανάμιξη, χαρακτηρίζοντάς την ως «παραβίαση» του δημοκρατικού συστήματος που έχει εγκαθιδρυθεί στο Ιράκ μετά την επέμβαση των ΗΠΑ το 2003. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται υπέρ των συμφερόντων του ιρακινού λαού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιστροφής του Μαλίκι, σημειώνοντας πως «την τελευταία φορά που ο Μαλίκι ήταν στην εξουσία, η χώρα βυθίσθηκε στη φτώχεια και στο απόλυτο χάος». Τόνισε επίσης ότι, λόγω των πολιτικών και ιδεολογιών του Μαλίκι, οι ΗΠΑ δεν θα παρέχουν πλέον βοήθεια στο Ιράκ, εφόσον εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός.

Ο 75χρονος Μαλίκι έλαβε πρόσφατα τη στήριξη της κύριας σιιτικής συμμαχίας, του Συντονιστικού Πλαισίου, που διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Τεχεράνη. Η προηγούμενη θητεία του Μαλίκι ολοκληρώθηκε το 2014, υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, η οποία τον θεωρούσε υπερβολικά προσκείμενο στο Ιράν.

Η πιθανή επιστροφή του στην πρωθυπουργία έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε σχετικά με τον σχηματισμό μιας φιλοϊρανικής κυβέρνησης στο Ιράκ, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη σταθερότητα της περιοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ καλεί τον νέο πρωθυπουργό Ιράκ στον Λευκό Οίκο τον Ιούλιο

Ο πρόεδρος Τραμπ θα υποδεχθεί τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ Άλι Αλ Ζαΐντι στον Λευκό Οίκο τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσαν η ιρακινή κυβέρνηση και η αμερικανική πρεσβεία, ενώ συζητούνται μέτρα κατά ένοπλων φιλοϊρανικών ομάδων.
Κώστας Καραμανλής ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Interview: Ο Κ. Καραμανλής κρίνεται ως ο καλύτερος πρωθυπουργός της χώρας

Οι συμμετέχοντες της έρευνας που λένε πως θα ψήφιζαν την υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος Καμάλα Χάρις είναι περισσότεροι (50%) σε σχέση με αυτούς (30%) που θα ψήφιζαν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Ντόναλντ Τραμπ.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Κάρνεϊ: Εξέτασα το ακραίο σενάριο προσάρτησης του Καναδά από ΗΠΑ

Ο Μαρκ Κάρνεϊ ανέφερε πως εξέτασε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ, μετά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Τραμπ για ένταξη του Καναδά ως 51η πολιτεία, χωρίς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό για τον Καναδά.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Σαμαρά: Όσα είχα να πω τα είπα, αν κάνει κόμμα τα ξαναλέμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν θα σχολιάσει περαιτέρω για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ για τον Κώστα Καραμανλή υπογράμμισε τη μεταξύ τους καλή σχέση και το σεβασμό στην αποστασιοποίησή του από την πολιτική.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Άντι Μπέρναμ και Ντόναλντ Τραμπ συναντώνται πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ φέρεται να συναντά για πρώτη φορά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους Times. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει ακόμη.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Ο Τραμπ έδωσε «χρυσό κλειδί» στον Κάρνεϊ με προειδοποίηση κινδύνου

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ χαριτολόγησε για το χρυσό κλειδί του Λευκού Οίκου που του χάρισε ο Τραμπ και για το ενδεχόμενο να τον εμποδίσουν να μπει οι πράκτορες ασφαλείας, αν προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει.