Φώτο: Shutterstock

Δεν αρκεί η πρόταση Μακρόν - Μέρκελ για να ξεπεραστεί η κρίση

Γερμανικά και γαλλικά συνδικάτα κάνουν έκκληση για να πέσουν περισσότερα χρήματα ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Δεν αρκούν τα 500 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στην Ευρώπη σημειώνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γερμανικών συνδικάτων αναφέροντας οτι «η πρόταση για το Ταμείο Ανασυγκρότησης των Μακρόν-Μέρκελ δεν αρκεί. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τα χρήματα. Η Ευρώπη είναι μεν οικονομικά επιτυχημένη, αλλά το κοινωνικό χάσμα διευρύνεται. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει τώρα». 

Παράλληλα πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται (όμως) μόνο για τη λήψη περισσότερων χρημάτων. Η αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη στρατηγική τοποθέτησή μας προκειμένου να διαχειριστούμε από κοινού τις απαραίτητες επενδύσεις για την προστασία του κλίματος, να σχεδιάσουμε νέα προγράμματα για οικολογικές μεταφορές και μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη».  

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότειναν τη δημιουργία ενός ταμείου ανασυγκρότησης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρουσίασαν την ιδέα τους τη Δευτέρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση. Η ίδια η ενίσχυση θα διανέμεται ως επιχορήγηση, αυτή είναι η ιδέα, οπότε δεν χρειάζεται να επιστραφεί.

Τα χρήματα θα εξευρεθούν μέσω δανείων που μπορεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι χώρες μέλη ευθύνονται μόνο για ένα μέρος αυτού του ποσού, δηλαδή αυτό που αντιστοιχεί στο μερίδιό τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Σε αντίθεση με τα λεγόμενα ευρωομόλογα, δεν υπάρχει δηλαδή συνολική ευθύνη μιας χώρας. Ωστόσο, ασκείται κριτική στην πρόταση Μακρόν-Μέρκελ.

Τα γερμανικά και τα γαλλικά συνδικάτα πάντως κάνουν σήμερα κοινή έκκληση που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα "Tagesspiegel" και στη γαλλική "Le Monde", με την  οποία υποστηρίζουν ουσιαστικά την πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν, αν και δεν την θεωρούν επαρκή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ- Μακρόν: Κοινός στόχος ευρωπαϊκής κυριαρχίας και σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο

«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατ. Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα. Ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Μέρκελ συναντιούνται στις 29 Ιουνίου για το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης και την κρίση της covid-19, ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και άλλα διεθνή θέματα, προσθέτει το γραφείο του Μακρόν στην ίδια ανακοίνωση.