ΓΔ: 2132.69 3.28% Τζίρος: 137.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:30:42
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Ουκρανία: Ρεκόρ εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με άνοδο 40% τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο 2026, οι εισαγωγές ρεύματος στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 40% αγγίζοντας τις 894 γιγαβατώρες, λόγω ρωσικών επιθέσεων στο ενεργειακό δίκτυο. Η Ουγγαρία παρείχε το 45% των εισαγωγών, σύμφωνα με την ExPro.

Σημαντική αύξηση κατά 40% κατέγραψαν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2026, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2025, φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό των 894 γιγαβατωρών. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ανακοίνωση της εταιρείας αναλύσεων ExPro, εν μέσω διαρκών ρωσικών επιθέσεων στο ουκρανικό ενεργειακό σύστημα.

Η ExPro επισημαίνει ότι «αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό εισαγωγών για την περίοδο του πλήρους κλίμακας πολέμου», ενώ η Ουγγαρία διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο, καλύπτοντας το 45% των συνολικών εισαγωγών. Η αύξηση των προμηθειών αφορά όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από τη Μολδαβία.

Το τελευταίο διάστημα, η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα, στοχεύοντας σταθμούς παραγωγής και διανομής ενέργειας, καθώς και υποδομές φυσικού αερίου.

Δύο διαδοχικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής και θερμικής ενέργειας στην πρωτεύουσα Κίεβο άφησαν 6.000 πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση. Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάστηκε να διακόψει την παροχή σε ολόκληρες περιοχές για δεκάδες ώρες.

Η αποκατάσταση της θέρμανσης στα περισσότερα κτίρια διήρκησε αρκετές εβδομάδες, ενώ πάνω από 200 παραμένουν χωρίς θέρμανση, εν μέσω έντονου ψύχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από ειρηνευτικές συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι και αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να σταματήσει τις επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους της Ουκρανίας έως και την Κυριακή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Νέα επίθεση στο Ουστ Λούγκα εντείνει την πίεση στις ρωσικές εξαγωγές

Ουκρανικά drone έπληξαν για πέμπτη φορά σε 10 μέρες το ρωσικό λιμάνι Ουστ-Λούγκα, πλήττοντας τερματικό εξαγωγής πετρελαίου. Οι επιθέσεις αυτές έχουν μειώσει κατά 40% την ικανότητα εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Χιλιάδες χωρίς ρεύμα στη Μπέλγκοροντ μετά από ουκρανικά πλήγματα

Περίπου 450.000 κάτοικοι της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ έμειναν χωρίς ρεύμα μετά από ουκρανικά χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές, αντιμετωπίζοντας και προβλήματα σε νερό και θέρμανση, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι ουκρανικές επιθέσεις απειλούν τις εξαγωγές ρωσικού αερίου

Το Κρεμλίνο καταδίκασε την αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων σε σταθμούς συμπίεσης αερίου της Gazprom, που στηρίζουν τους αγωγούς TurkStream και Blue Stream, τονίζοντας ότι απειλούνται σημαντικές ενεργειακές υποδομές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πλήγματα σε 13 ρωσικά διυλιστήρια και υποδομές πετρελαίου και αερίου

Το ουκρανικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο ο ουκρανικός στρατός έπληξε 13 ρωσικά διυλιστήρια και εγκαταστάσεις ενέργειας, ενώ συνολικά έγιναν πάνω από 40 χτυπήματα σε στόχους πετρελαίου, αερίου και στρατιωτικές υποδομές.