ΓΔ: 2487.6 -2.14% Τζίρος: 360.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Ιράν και ΗΠΑ ανακοινώνουν συνομιλίες για αύριο Παρασκευή

Ιράν και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν άμεσες διαπραγματεύσεις την Παρασκευή στο Ομάν. Ο Τραμπ εντείνει πιέσεις, ενώ ο Ιρανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα θα γίνουν στη Μούσκατ, παρά τις αμφιβολίες.

Επίσημη επιβεβαίωση για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ δόθηκε χθες, με τις δύο πλευρές να ανακοινώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή το πρωί στο σουλτανάτο του Ομάν. Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος στην αβεβαιότητα των προηγούμενων ημερών σχετικά με τη διεξαγωγή της συνάντησης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διατηρεί την πίεση προς την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, «θα πρέπει» να είναι «πολύ ανήσυχος». Παράλληλα, η Ουάσιγκτον έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, αποστέλλοντας ναυτική δύναμη κρούσης και άλλα μέσα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα θα διεξαχθούν στη Μούσκατ στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής. Η επιβεβαίωση ήρθε και από ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

Παρά τις εξελίξεις, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να απειλεί με στρατιωτική δράση εάν το Ιράν δεν αποδεχθεί αμερικανικές απαιτήσεις, που υπερβαίνουν το θέμα του πυρηνικού προγράμματος. Σε συνέντευξή του στο NBC News, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε πληροφορίες για πιθανή δημιουργία νέας ιρανικής πυρηνικής εγκατάστασης, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν δυναμικά αν προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, είχε νωρίτερα εκφράσει αμφιβολίες για την πραγματοποίηση των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι το πλαίσιο διαλόγου παραμένει υπό διαμόρφωση. Παρόλα αυτά, δήλωσε πως «αν οι Ιρανοί θέλουν να συναντηθούμε, είμαστε έτοιμοι».

Την ιρανική αντιπροσωπεία θα ηγηθεί ο Αμπάς Αραγτσί, ενώ τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για διπλωματικές αποστολές, Στιβ Γουίτκοφ.

Διαφωνίες για το εύρος των διαπραγματεύσεων

Η Τεχεράνη επιμένει ότι οι συνομιλίες θα περιοριστούν αποκλειστικά στο πυρηνικό της πρόγραμμα, απορρίπτοντας κάθε διαπραγμάτευση για το βαλλιστικό πρόγραμμα ή τις αμυντικές της δυνατότητες. Από την άλλη πλευρά, ο Μάρκο Ρούμπιο υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να καλύψουν και άλλα ζητήματα, όπως η εμβέλεια των πυραύλων, η υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και η μεταχείριση του ιρανικού λαού.

Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει περισσότερα από δέκα πολεμικά πλοία στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln. Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι θα πλήξει αμερικανικούς στόχους αν δεχθεί επίθεση.

Παρά την ένταση, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αποσαφηνίσει το εύρος ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, από στοχευμένα πλήγματα έως ευρύτερη στρατιωτική εκστρατεία.

Στο Ιράν, μετά την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο, οι κοινωνικές δικτυώσεις επανήλθαν σε λειτουργία, με τους πολίτες να εκφράζουν τη θλίψη τους για τα θύματα. Η κοινωνική ένταση παραμένει υψηλή, καθώς οι διαπραγματεύσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή κοινότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλιμπάφ: Το στενό του Ορμούζ θα ανοίξει μόνο με ιρανικούς όρους

Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Γαλιμπάφ δήλωσε ότι το στενό του Ορμούζ θα ξανανοίξει μόνο με ιρανικές ρυθμίσεις και προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως κάθε επίθεση θα απαντηθεί, κορυφώνοντας την ένταση μεσούσης της διένεξης στη Μέση Ανατολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αμερικανικές δυνάμεις εξαπολύουν νέο κύμα επιθέσεων

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις κατά του Ιράν, μετά από δηλώσεις του Τραμπ για λήξη της συμφωνίας με την Τεχεράνη. Οι επιθέσεις είχαν στόχο να περιορίσουν τη δυνατότητα του Ιράν να απειλεί τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση ΗΠΑ-Ιράν: Νεκροί Ιρανοί στρατιώτες, απειλές Τραμπ, άνοδος πετρελαίου

Ο Τραμπ ανακοίνωσε το τέλος του συμφώνου ειρήνης με το Ιράν και προειδοποίησε για νέα αμερικανικά πλήγματα μετά τις ιρανικές επιθέσεις σε βάσεις στον Κόλπο, ενώ αυξάνονται οι εντάσεις και η τιμή του πετρελαίου.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προειδοποιεί για νέα αμερικανικά πλήγματα κατά του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν ότι οι ΗΠΑ ίσως εξαπολύσουν νέα πλήγματα το βράδυ, δηλώνοντας πως θα αντιδράσουν δυναμικά, όπως ανέφερε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ πριν τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν δυσκολεύουν τον τερματισμό του πολέμου

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, προειδοποιεί ότι οι νέες επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν περιπλέκουν τις συνομιλίες, ενώ η EASA συστήνει αποφυγή πτήσεων σε Ιράν και Ιράκ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με πλήγματα σε βάσεις που στηρίζουν επιθέσεις των ΗΠΑ

Το Ιράν προειδοποίησε πως κάθε εγκατάσταση που επιτρέπει αμερικανική επίθεση στη χώρα θα θεωρηθεί νόμιμος στόχος. Στα αμερικανικά πλήγματα σκοτώθηκε μέλος του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, αναφέρει το Irna.