ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάθεται στο Οβάλ Γραφείο, με φόντο τις αμερικανικές σημαίες.

Ο Λευκός Οίκος: Λάθος υπαλλήλου το βίντεο Τραμπ για το ζεύγος Ομπάμα

Ο Λευκός Οίκος απέδωσε σε λάθος υπαλλήλου τη δημοσίευση ρατσιστικού βίντεο με τον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του στον λογαριασμό του Τραμπ στο Truth Social. Το βίντεο αφαιρέθηκε μετά από δώδεκα ώρες.

Ο Λευκός Οίκος απέδωσε σε «λάθος ενός υπαλλήλου» την ανάρτηση ενός ρατσιστικού βίντεο που απεικόνιζε τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του ως πιθήκους. Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social – που ανήκει στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο – αποσύρθηκε μετά από περίπου δώδεκα ώρες.

Η εκπρόσωπος του 79χρονου προέδρου, Κάρολαϊν Λέβιτ, είχε αρχικά απορρίψει τις επικρίσεις κάνοντας λόγο για «ψευδοαγανάκτηση» και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για υπερβολική κάλυψη του θέματος, χωρίς να αναφερθεί σε «λάθος» ανάρτηση.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ακόμη και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Λευκός Οίκος διαφοροποίησε τη στάση του. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, «ένας εργαζόμενος του Λευκού Οίκου δημοσίευσε κατά λάθος αυτό το περιεχόμενο» και το βίντεο έχει πλέον διαγραφεί.

Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Κέιτι Μπριτ σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ότι «είναι καλό που αποσύρθηκε αυτό το περιεχόμενο, δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει δημοσιευτεί και δεν αντιπροσωπεύει το έθνος μας».

Η προεδρία δεν έχει απαντήσει ακόμη στα αιτήματα για διευκρινίσεις σχετικά με τον «ανώνυμο υπάλληλο» και το ποιος διαχειρίζεται τον προσωπικό λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social. Η πλατφόρμα λειτουργεί ως επίσημος δίαυλος επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου, όπου δημοσιεύονται πληροφορίες για τις διεθνείς του επαφές, αλλά και προσωπικές απόψεις για πολιτικά ζητήματα ή ακόμη και για τους κανόνες του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Στον λογαριασμό του προέδρου αναρτώνται συχνά βίντεο από διάφορες πηγές. Το επίμαχο βίντεο, διάρκειας περίπου ενός λεπτού, υποτίθεται ότι παρουσίαζε «αποδείξεις» για νοθεία στις εκλογές του 2020, τις οποίες ο Τραμπ επιμένει ότι κέρδισε. Στο τέλος του εμφανίζονταν οι Ομπάμα σε σώμα πιθήκων με φόντο τη ζούγκλα.

Το βίντεο είχε αρχικά δημοσιευθεί στον ακροδεξιό ιστότοπο Patriot News Outlet και αναπαρήχθη δύο φορές από τον Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος αρχικά ακολούθησε τη συνήθη πρακτική υπεράσπισης των αναρτήσεων του προέδρου.

Όπως ανέφερε η Λέβιτ, «είναι απόσπασμα από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και εικονίζει τον πρόεδρο Τραμπ ως βασιλιά της ζούγκλας και τους Δημοκρατικούς ως χαρακτήρες από τον Βασιλιά των Λιονταριών. Σταματήστε την ψευδοαγανάκτηση». Το συγκεκριμένο βίντεο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, προερχόταν από φιλοτραμπικό λογαριασμό που απεικόνιζε Δημοκρατικούς πολιτικούς όπως τον Τζο Μπάιντεν και τη Χίλαρι Κλίντον ως ζώα, ενώ τον Τραμπ ως λιοντάρι.

Ωστόσο, το συνωμοσιολογικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Truth Social χρησιμοποίησε μόνο ένα μικρό απόσπασμα από αυτό το κινούμενο σχέδιο, το πλάνο με τους Ομπάμα ως πιθήκους, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο νέος ηγέτης του Ιράν εξαρτάται από εμένα – Ιράν: Αποφασίζει ο λαός

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι ο νέος ηγέτης του Ιράν δεν θα παραμείνει στη θέση του χωρίς αμερικανική έγκριση. Την ίδια ώρα, το Ιράν δήλωσε ότι η επιλογή διαδόχου ανήκει στον λαό και ανακοινώθηκε πως επελέγη νέος ανώτατος ηγέτης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στο Ιράν

Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράν για τον έλεγχο των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου, αναφέροντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν θετική, επικαλούμενος σχετικούς κινδύνους.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν ευθύνεται για τον βομβαρδισμό σχολείου στη Μινάμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για τον βομβαρδισμό σχολείου στη Μινάμπ, αμφισβητώντας την ακρίβεια των ιρανικών επιθέσεων. Ωστόσο, οι New York Times αναφέρουν ότι ίσως πρόκειται για αμερικανικό πλήγμα.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Στάρμερ: Δεν χρειάζεστε αεροπλανοφόρα στον πόλεμο με Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως η Βρετανία εξετάζει την αποστολή δύο αεροπλανοφόρων στη Μέση Ανατολή, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν τα χρειάζονται πλέον στον πόλεμο με το Ιράν, επισημαίνοντας πως «έχουμε ήδη κερδίσει».
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Νέος συνασπισμός κατά των καρτέλ στη Λατινική Αμερική

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέο στρατιωτικό συνασπισμό με χώρες της Λατινικής Αμερικής κατά των καρτέλ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πυραυλικών πληγμάτων, ενώ εξαπέλυσε επιθετικές δηλώσεις για την Κούβα.