ΓΔ: 2651.07 -0.76% Τζίρος: 328.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σεργκέι Λαβρόφ ομιλία

Λαβρόφ: Συνεργασία με ΗΠΑ, αλλά χωρίς προσδοκίες για οικονομικούς δεσμούς

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά δεν προσδοκά οικονομικούς δεσμούς, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για επιδίωξη «οικονομικής κυριαρχίας» και μη διαβλέποντας θετικό οικονομικό μέλλον.

Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο δεν διατηρεί προσδοκίες για αποκατάσταση οικονομικών δεσμών, παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. 

Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Μιλώντας στο ρωσικό μέσο TV BRICS, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε σε αυτό που χαρακτήρισε ως δηλωμένο στόχο των ΗΠΑ για «οικονομική κυριαρχία», υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα δεν βλέπει προοπτικές βελτίωσης στις διμερείς σχέσεις.

«Επίσης δεν βλέπουμε κανένα λαμπρό μέλλον στην οικονομική σφαίρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας τη δυσκολία επαναπροσέγγισης των δύο χωρών στο οικονομικό πεδίο.

Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο απεσταλμένος Κίριλ Ντμίτριεφ, έχουν κάνει λόγο για πιθανότητα αποκατάστασης των οικονομικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, εφόσον υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν περιορισμένες προοπτικές για κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει πρόθεση αναβίωσης των οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα και έχει υποδεχθεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε αμερικανικό έδαφος μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνησή του επέβαλε νέες, αυστηρές κυρώσεις στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης στην εχθρική στάση του Τραμπ απέναντι στην ένωση BRICS, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Όπως είπε, «οι ίδιοι οι Αμερικανοί δημιουργούν τεχνητά εμπόδια σε αυτόν τον δρόμο (προς την ολοκλήρωση της BRICS)».

Καταλήγοντας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Μόσχα είναι αναγκασμένη να αναζητήσει εναλλακτικούς και προστατευμένους τρόπους για την ανάπτυξη χρηματοπιστωτικών, οικονομικών και υλικοτεχνικών συνεργασιών με τις χώρες της BRICS.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Μόσχα δεν σκοπεύει να σταματήσει τον πόλεμο, λέει ο Λαβρόφ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα διακόψει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, παρά τις εκκλήσεις για παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές. Η Ευρώπη επιδιώκει παύση για να ενισχύσει την Ουκρανία, δήλωσε.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αμετάβλητη η στάση για ειρήνη στην Ουκρανία λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο επιμένει πως δεν υπάρχουν λόγοι για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, παρά το ότι παραμένει ανοιχτό σε τέτοιες. Δεν σχεδιάζονται υψηλόβαθμες συναντήσεις με ΗΠΑ ή Κίεβο, ενώ η στάση για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι παραμένει αμετάβλητη.
δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα: Νεκρός ο καπετάνιος

Εμπορικό πλοίο με σημαία Αντίγκουα-Μπαρμπούντα δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, Οδησσό, με νεκρό τον Ουκρανό καπετάνιο. Προκλήθηκαν φωτιές σε αποθήκες φαρμάκων και τροφίμων, οι οποίες κατασβέστηκαν.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε λιμενική υποδομή στην Οδησσό, λέει ο κυβερνήτης

Η Ρωσία επιτέθηκε σε λιμενικές και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό, πλήττοντας αποθήκες με φάρμακα, τρόφιμα και αγαθά, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε επιθέσεις σε ενεργειακές και αμυντικές υποδομές της Ουκρανίας με drones.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Παραμένουν οι κυρώσεις στη Ρωσία, εκτός λίστας Ουσμάνοφ-Φρίντμαν

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ αποφάσισαν να αφαιρέσουν δύο Ρώσους δισεκατομμυριούχους από τις κυρώσεις, διατηρώντας όμως τα μέτρα για 3.000 άτομα και οντότητες για τρία έτη, με τη Λετονία να εκφράζει ενστάσεις στη διαδικασία.