ΓΔ: 2220.01 0.40% Τζίρος: 274.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ρωσικό δικαστήριο σφυρί
Σφυρί δικαστηρίου με φόντο τη ρωσική σημαία, σύμβολο δικαιοσύνης στη Ρωσία.

Πρόστιμο στην πλατφόρμα Telegram από ρωσικό δικαστήριο

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 11 εκατ. ρουβλίων στο Telegram για μη αφαίρεση εξτρεμιστικού περιεχομένου. Η Roskomnadzor ανακοίνωσε περιορισμούς στην πλατφόρμα λόγω «παραβίασης» της νομοθεσίας.

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους 11 εκατομμυρίων ρουβλίων στο Telegram για την άρνηση της πλατφόρμας να αφαιρέσει περιεχόμενο που, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, θεωρείται εξτρεμιστικού χαρακτήρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Η κρατική υπηρεσία παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε την επιβολή «σταδιακών περιορισμών» στο Telegram, επικαλούμενη «παραβίαση» της ρωσικής νομοθεσίας. Οι αρχές κατηγορούν την εφαρμογή ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για να αποτρέψει τη χρήση της για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Το Telegram, που δημιουργήθηκε από τον Πάβελ Ντούροφ, διπλής ρωσικής και γαλλικής υπηκοότητας, αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων στη Ρωσία, μαζί με το WhatsApp. Η λειτουργία του τελευταίου έχει σχεδόν καθολικά μπλοκαριστεί από τον Ιανουάριο, με την ίδια αιτιολογία.

«Ο ρωσικός νόμος συνεχίζει να μην εφαρμόζεται (...), κανένα πραγματικό μέτρο δεν εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και την χρησιμοποίηση της πλατφόρμας για εγκληματικούς και τρομοκρατικούς σκοπούς», ανέφερε η Roskomnadzor, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η υπηρεσία τόνισε ότι «θα συνεχίσει να επιβάλλει σταδιακούς περιορισμούς (κατά του Telegram) ώστε να επιτύχει την συμμόρφωση με τη ρωσική νομοθεσία και να εξασφαλίσει την προστασία των πολιτών».

Αυστηρότεροι περιορισμοί στις διαδικτυακές πλατφόρμες

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ρωσία απαγόρευσε στους χρήστες να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του Telegram και του WhatsApp, ιδιοκτησίας της Meta, στο πλαίσιο της αυστηρότερης καταστολής που έχει εφαρμοστεί ποτέ κατά κοινωνικών δικτύων ξένης ιδιοκτησίας.

Η αισχροκέρδεια μέσω πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων είναι ιδιαίτερα συχνή στη Ρωσία, ενώ οι αρχές κατηγορούν τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι στρατολογούν Ρώσους μέσω αυτών των εφαρμογών για ενέργειες σαμποτάζ έναντι αμοιβής.

Περιορισμός της ελευθερίας στο διαδίκτυο

Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα έχει εντείνει τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο, έναν από τους τελευταίους χώρους όπου μπορούσαν να εκφραστούν ελεύθερα επικριτικές φωνές.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικύρωσε νόμο που προβλέπει ποινές για αναζητήσεις περιεχομένου που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατικό» και απαγορεύει την προώθηση των VPN, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στη Ρωσία για την παράκαμψη της λογοκρισίας.

Από το 2024, η πλατφόρμα YouTube είναι προσβάσιμη στη Ρωσία μόνο μέσω VPN, ενώ από το 2022 τα Facebook και Instagram της Meta, που έχει χαρακτηριστεί «εξτρεμιστική» εταιρεία, παραμένουν μπλοκαρισμένα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Απορρίπτει τους ρωσικούς ισχυρισμούς για drone από Βαλτικές χώρες

Η Καναδή ΥΠΕΞ Ανίτα Άναντ διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι χώρες της Βαλτικής επιτρέπουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους από ουκρανικά drone κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση της Μόσχας.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενίσχυση της βόρειας άμυνας απέναντι σε ρωσικές επιθέσεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει πέντε σενάρια επέκτασης του πολέμου μέσω του βόρειου τμήματος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ενισχύει άμυνα και διπλωματία, ενώ προειδοποιεί για πιθανή χρήση λευκορωσικού εδάφους από τη Ρωσία.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι και Πούτιν με επίσημο δείπνο και κινεζική όπερα στο Πεκίνο

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα δειπνήσουν με πάπια Πεκίνου, ζαμπόν Τζινχουά και άλλα εδέσματα, υπό τους ήχους όπερας του Πεκίνου και της «Λίμνης των Κύκνων», σύμφωνα με το TASS.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ευθύνες σε Ρωσία-Λευκορωσία για drones στη Βαλτική από φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέδωσε πολιτική ευθύνη σε Ρωσία και Λευκορωσία για παραβιάσεις εναέριου χώρου και απειλές με drones στις χώρες της Βαλτικής, τονίζοντας ότι κάθε απειλή σε κράτος-μέλος αφορά όλη την ΕΕ.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών από τον κινεζικό στρατό

Σύμφωνα με τη Die Welt και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα φέρεται να εκπαίδευσε μυστικά εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες που κάποιοι στάλθηκαν στην Ουκρανία, χωρίς επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές.