ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διαβεβαιώσεις φον ντερ Λάιεν στον Βορρά: Δεν εκδίδουμε κοινό χρέος

Η πρόεδρος της Κομισιόν φρόντισε να «καθησυχάσει» όσους φοβούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους, σε μία προσπάθεια να πείσει τους.. αντιρρησίες της ΕΕ.

Η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί ενωμένη αλλά και με ταχύτητα προκειμένου να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη κρίση, να θωρακίσει τα κράτη - μέλη της, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την παρουσίαση της νέας πρότασης της Επιτροπής. 

Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι προτάσεις της Κομισιόν να μην απορριφθούν από το επονομαζόμενο «Μπλοκ της Λιτότητας» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) υποστήριξε ότι «δεν προτείνουμε έκδοση ευρωομολόγων ή κοινού χρέους. Ο δανεισμός θα γίνει με εγγύηση τον προϋπολογισμό της ΕΕ, βάσει των κανόνων που ισχύουν για αυτόν. Κατανοώ ότι θα υπάρξουν αρκετά debate αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, αλλά πρέπει να δράσουμε άμεσα και δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο».

Διευκρίνισε ακόμη ότι επειδή η διοχέτευση των χορηγήσεων θα γίνει μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού αυτό θα βοηθήσει ώστε «να περιορίσει τη συνεισφορά κάθε χώρας σύμφωνα με έναν σταθερό τύπο. Οι επιχορηγήσεις θα είναι σαφείς επενδύσεις στις ευρωπαϊκές μας προτεραιότητες: Ενίσχυση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς μας, Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ανθεκτικότητα. Και ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελούνταν πάντοτε από επιδοτήσεις. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Επιχορηγήσεις για στοχευμένες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, για περισσότερη συνοχή και σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου στην Ευρώπη».

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως διευκρινίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου της κυρίας φον ντερ Λάιεν, ότι τα ακριβή ποσά που θα μπορούν να λάβουν τα κράτη - μέλη, θα αποκαλυφθούν σε επεξηγηματική ανακοίνωση της Κομισιόν. Πάντως βάσει των διαρροών που έχουν υπάρξει από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφορικά με της χορηγήσεις, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ., ενώ τη μερίδα του λέοντος θα μοιραστούν Ιταλία (81,8 δισ.) και Ισπανία (77,3 δισ.). 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερο φορολογικό έλεγχο στις εταιρείες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε ψήφισμα με τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής, που αφορούν τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές και ζητούν από την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση τέτοιων πρακτικών.