ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σφύρα δικαστηρίου

Ιράν: Βρετανοί καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια, αντιδρά η βρετανή ΥΠΕΞ

Ζευγάρι Βρετανών καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη στο Ιράν για κατασκοπεία, σύμφωνα με την οικογένειά τους που μιλά για συνοπτική δίκη. Το ζευγάρι αρνείται τις κατηγορίες και οι συγγενείς τους δηλώνουν βαθιά ανήσυχοι.

Ένα ζευγάρι Βρετανών που κρατείται στο Ιράν από τον Ιανουάριο 2025 καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών για κατασκοπεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς τους, η οποία κατήγγειλε ότι η δίκη διεξήχθη με συνοπτικές διαδικασίες.

Η Λίντσεϊ και ο Κρεγκ Φόρμαν, ηλικίας 52 ετών, πραγματοποιούσαν ταξίδι με μοτοσικλέτα γύρω από τον κόσμο όταν συνελήφθησαν στο κεντρικό Ιράν. Οι δύο Βρετανοί αρνούνται τις κατηγορίες για κατασκοπεία που τους απαγγέλθηκαν από την Τεχεράνη.

«Οι γονείς μου καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη δέκα ετών έπειτα από μια δίκη που δεν διήρκεσε παρά τρεις ώρες και στη διάρκεια της οποίας δεν τους επετράπη να παρουσιάσουν την υπεράσπισή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γιος τους, ο Τζο Μπένετ, σημειώνοντας ότι οι συγγενείς τους «είναι βαθιά ανήσυχοι».

Η βρετανή υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε την καταδίκη των δύο Βρετανών «εντελώς εξοργιστική και πλήρως αδικαιολόγητη», καταδικάζοντας έντονα τη στάση των ιρανικών αρχών.

«Θα παρακολουθούμε αδιάκοπα αυτή την υπόθεση, απευθυνόμενοι στην ιρανική κυβέρνηση έως ότου ο Κρεγκ και η Λίντσεϊ Φόρμαν επιστρέψουν σώοι και ασφαλείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και επανενωθούν με την οικογένειά τους», δήλωσε η Κούπερ σε ανακοίνωσή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κατηγορίες σε 39χρονο για παροχή βοήθειας στις υπηρεσίες του Ιράν

Η βρετανική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε 39χρονο από το Λίβερπουλ για φερόμενη βοήθεια στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν, βάσει της νομοθεσίας περί εθνικής ασφαλείας σήμερα.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Απαγόρευση δύο ιρανικών οργανώσεων για αντισημιτικές επιθέσεις

Η Βρετανία χαρακτήρισε ως τρομοκρατικές το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και ακόμη μία ιρανική οργάνωση, δίνοντας νέες εξουσίες στην αστυνομία για την αντιμετώπιση σχετικών απειλών μετά από αντισημιτικές επιθέσεις.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Το Λονδίνο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης

Η Βρετανία χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ποινικοποιώντας τη συμμετοχή, τις συγκεντρώσεις και τη δημόσια χρήση του λογοτύπου τους.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Η Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για λήξη του πολέμου, τονίζοντας τη σημασία της για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια οικονομία. Δηλώνουν στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Γαλλοβρετανική ναυτική στήριξη για το άνοιγμα του Ορμούζ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η διεθνής ναυτική αποστολή Γαλλίας-Βρετανίας είναι έτοιμη να βοηθήσει στο άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ, τονίζοντας πως η επανέναρξη των θαλάσσιων μεταφορών είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα και την οικονομία.