ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Συνάντηση Βανς με ΥΠΕΞ Ομάν για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

Ο ΥΠΕΞ Ομάν, Σαγίντ Μπαντρ Αλμπουσάιντι, συναντά σήμερα τον Αμερικανό αντιπρόεδρο στη Ουάσινγκτον. Έγινε πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν με μεσολάβηση Ομάν, αν και Αμερικανοί απεσταλμένοι δήλωσαν απογοητευμένοι από τους Ιρανούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Σαγίντ Μπαντρ Αλμπουσάιντι πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών. 

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις εξελίξεις γύρω από τις αμερικανοϊρανικές διαπραγματεύσεις και τον ρόλο του Ομάν ως διαμεσολαβητή.

Χθες στη Γενεύη, απεσταλμένοι της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησαν τον τρίτο κύκλο έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ιράν, με τη μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν. Οι συνομιλίες θεωρούνται κρίσιμες για τη διαχείριση της έντασης στον Περσικό Κόλπο και την αποφυγή στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Μετά το πέρας των συζητήσεων, ο Αλμπουσάιντι έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «τις πιο εντατικές μέχρι τώρα», κάνοντας αναφορά σε «περαιτέρω πρόοδο». 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Axios, οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Τζάρεντ Κούσνερ και Στιβ Γουίτκοφ, «απογοητεύτηκαν» από τις ιρανικές θέσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ο Βανς, σε δηλώσεις του την Πέμπτη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αεροπορικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» μακροχρόνιας πολεμικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο χωρών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη πραγματοποιούν διαδοχικούς γύρους συνομιλιών, εν μέσω εκτεταμένης στρατιωτικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου. 

Παράλληλα, ο Τραμπ επαναλαμβάνει τις απειλές του για στρατιωτική δράση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι αν οι εξελίξεις οδηγούν προς μια συμφωνία ή προς νέα σύγκρουση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση στο Ιράν για επανέναρξη επιχειρήσεων σε βάρος του

Ο ιρανικός στρατός προειδοποιεί ότι θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε αμερικανική επίθεση, τονίζοντας πως όσες περιφερειακές χώρες στηρίξουν τις ΗΠΑ, θα θεωρηθούν μέρη της σύγκρουσης, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Όροι της Τεχεράνης προς τις ΗΠΑ για το άνοιγμα του Στενού Ορμούζ

Ο Μπαγέρ Γαλιμπάφ δήλωσε πως η Τεχεράνη κατέθεσε στις ΗΠΑ τους όρους της για το Στενό του Ορμούζ, τονίζοντας ότι χωρίς αναγνώριση των δικαιωμάτων του Ιράν και τήρηση δεσμεύσεων δεν θα επανέλθει η κυκλοφορία ή οι διαπραγματεύσεις.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Υποστηρίζει το Ιράν και καλεί Ιράν-ΗΠΑ σε αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ενθαρρύνοντας διαβουλεύσεις και αυτοσυγκράτηση με τις ΗΠΑ. Ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία της με το Ιράν, βασικό οικονομικό της εταίρο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν ζητά «απεγνωσμένα» συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν επιδιώκει συμφωνία με τις ΗΠΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικής λύσης, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή και ανεβαίνουν οι ανησυχίες για τον παγκόσμιο ανεφοδιασμό πετρελαίου.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Ο Τραμπ εκτίμησε ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο και τότε οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σημαντικά, τονίζοντας ότι ο κόσμος το έχει καταλάβει.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Παράγει νέους πυραύλους με υπάρχοντα εξαρτήματα, λέει η WSJ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Ιράν επανεκκινεί την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων από υπάρχοντα εξαρτήματα και εργάζεται σε υπόγειες εγκαταστάσεις, με τους ρυθμούς να παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση με πριν τον πόλεμο.