ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
μαχητικό αεροσκάφος F-16

Δορυφορικές εικόνες: Αυξήθηκαν τα αμερικανικά αεροσκάφη σε βάση στη Σ. Αραβία

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν αύξηση στρατιωτικών και βοηθητικών αεροσκαφών σε σαουδαραβική βάση που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία διαβεβαίωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε ενέργειες κατά του Ιράν.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση του αριθμού στρατιωτικών και βοηθητικών αεροσκαφών, μεταξύ αυτών και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, σε σαουδαραβική βάση που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ. Οι εικόνες ελήφθησαν το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, περίοδο κατά την οποία εντάθηκαν οι εντάσεις με το Ιράν και η Ουάσιγκτον ενίσχυε τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία, μακροχρόνιος σύμμαχος των ΗΠΑ, είχε διαβεβαιώσει τον περασμένο μήνα την Τεχεράνη ότι δεν θα επιτρέψει τη χρήση του εδάφους ή του εναέριου χώρου της για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.

Το Ιράν, από την πλευρά του, συνεχίζει τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Αύξηση στρατιωτικής παρουσίας στη βάση «Πρίγκιπα Σουλτάνου»

Σύμφωνα με φωτογραφία υψηλής ανάλυσης της 21ης Φεβρουαρίου, στην αεροπορική βάση «Πρίγκιπα Σουλτάνου» της Σαουδικής Αραβίας εντοπίστηκαν τουλάχιστον 43 αεροσκάφη. Μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα, στις 17 Φεβρουαρίου, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 27, ενώ στις 25 Φεβρουαρίου μειώθηκε στα 38.

Μεταξύ των αεροσκαφών της 21ης Φεβρουαρίου περιλαμβάνονταν 13 KC-135 Stratotankers και έξι E-3 Sentry (AWACS) της Boeing, όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters αναλυτής εικόνων της Contested Ground. Στην αντίστοιχη φωτογραφία της 17ης Φεβρουαρίου, μέσης ανάλυσης, είχαν καταγραφεί μόλις 11 μεγάλα αεροσκάφη με οπισθοκλινείς πτέρυγες.

Το Πεντάγωνο, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο, καθώς ο αμερικανικός στρατός αποφεύγει να αναφέρεται στις μετακινήσεις των δυνάμεών του. Παρόμοια στάση κράτησε και το γραφείο Τύπου της σαουδαραβικής κυβέρνησης, που δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα.

Διπλωματικές κινήσεις και προειδοποιήσεις

Το Ομάν, που μεσολαβεί στις συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν, ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται κάποια άμεση εξέλιξη ικανή να αποτρέψει πιθανά αμερικανικά πλήγματα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Σαΐντ Μπαντρ Αλ Μπουσαϊντί, δήλωσε ότι οι αντιπροσωπείες θα επαναλάβουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις, μετά από διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις τους, ενώ τεχνικές συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στη Βιέννη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει στις 19 Φεβρουαρίου ότι το Ιράν πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία εντός «10-15 ημερών», διαφορετικά θα υπάρξουν «πραγματικά άσχημα πράγματα».

Την ίδια στιγμή, νεότερες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι το Ιράν ενισχύει και επισκευάζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας τοποθεσίας που φέρεται να είχε βομβαρδιστεί από το Ισραήλ το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα νικήσουμε δυναμικά και συντριπτικά το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυναμικά στο Ιράν για επιθέσεις εναντίον βάσεων στην Ιορδανία, ενώ επιβεβαίωσε συντονισμένες ενέργειες με το Ιράκ και κατάρριψη ιρανικών πυραύλων από την Ιορδανία.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Πάνω από 20 νεκροί από αμερικανοσαουδαρικούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 20 μέλη των ιρακινών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας κατά βάσεών τους σε επτά ιρακινές επαρχίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Σ. Αραβία: Επίθεση κατά φιλοϊρανών τρομοκρατών στο Ιράκ

ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα σε βάσεις και αποθήκες όπλων στο Ιράκ, στοχοποιώντας φιλοϊρανικές ομάδες. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις για να αποφύγει νέα αντίποινα.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν καταδικάζει τα αμερικανικά πλήγματα και τις επιπτώσεις στη διπλωματία

Το Ιράν καταδίκασε έντονα τα αμερικανικά πλήγματα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι ματαίωσαν τις προσπάθειες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και παραβίασαν το μνημόνιο Ισλαμαμπάντ, προκαλώντας ανασφάλεια στο στενό του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι Συμφωνίες Αβραάμ σχετίζονται με συμφωνία με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από μουσουλμανικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, να ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ και να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ, στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ιράν.