ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Φώτο: ΑΠΕ

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, αποκλεισμός Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Πολλές αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων και ταραχών μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς την προηγούμενη Δευτέρα.

Με «καζάνι που βράζει» μοιάζουν οι ΗΠΑ, καθώς με αφορμή τη δολοφονία του Τζον Φλόιντ από αστυνομικό, οι Αμερικανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους αρκετών πόλεων, προκαλώντας επεισόδια, ενώ σε ειδικό καταφύγιο του Λευκού Οίκου μεταφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Η απαγόρευση, όπως είχε ανακοινωθεί, θα ισχύσει από τις «23:00 της Κυριακής ως τις 06:00 της Δευτέρας», διευκρίνισε η Μπάουζερ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στην πόλη για να ενισχύσει την αστυνομία.

Πολλές αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων και ταραχών μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.

Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις, την επομένη μίας ακόμη νύκτας διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού που εκτράπηκαν σε βίαιες ταραχές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του επιρρίπτουν την ευθύνη σε οργανώσεις της άκρας αριστεράς.

Η οργή που σάρωσε τις ΗΠΑ μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό προκάλεσε βίαια επεισόδια που συνοδεύθηκαν από λεηλασίες και εμπρησμούς στην Μινεάπολις.

Παρά την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων και σε ορισμένες περιπτώσεις την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η βία εξαπλώθηκε σε πολλές άλλες πόλεις, την Νέα Υόρκη, την Φιλαδέλφεια το Ντάλας το Λας Βέγκας, το Σιάτλ, το Ντε Μόιν, το Μέμφις, την Ατλάντα, το Λος Αντζελες, το Μαϊάμι, το Πόρτλαντ, το Σικάγο, την Ουάσινγκτον.

Δρόμοι αποκλείσθηκαν, αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολήθηκαν και οι δυνάμεις ασφαλείας, ανεπτυγμένες σε μεγάλους αριθμούς, απάντησαν με δακρυγόνα και σε ορισμένες περιπτώσεις με σφαίρες από καουτσούκ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «"Black Lives Matter» και «I Can't Breath» (τις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ πριν ξεψυχήσει κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν).

Περί τους 5.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν σε 15 πόλεις, ανάμεσά τους και η Ουάσινγκτον, και 2.000 βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν εάν είναι αναγκαίο, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνοφρουρά.

Στην Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο παραδέχθηκε ότι ένα βίντεο που δείχνει περιπολικό να ανοίγει δρόμο μέσα από το πλήθος είναι «ενοχλητικό», αλλά δικαιολόγησε την συμπεριφορά των αστυνομικών, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση». Χθες το βράδυ, βόμβα μολότοφ ρίχθηκε στο εσωτερικό περιπολικού χωρίς να υπάρξουν θύματα. Αλλά ο ντε Μπλάζιο αρνήθηκε να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας και να καλέσει «εξωτερικές» δυνάμεις ασφαλείας.
το Λος Αντζελες, στρατιώτες της Εθνοφρουράς με πολεμική εξάρτυση και οπλισμένοι με τουφέκια άρχισαν να περιπολούν στο κέντρο της πόλης το πρωί. Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες.

Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει. Στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.

Δημοσιογράφοι δέχθηκαν σε πολλές πόλεις επίθεση, τόσο από αστυνομικούς όσο και από διαδηλωτές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στα μέσα ενημέρωσης σήμερα, κατηγορώντας τα ότι «κάνουν τα πάντα για να τροφοδοτήσουν το μίσος και την αναρχία». Ο Τραμπ, αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες ταραχές της θητείας του, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο έλεος της επιδημίας Covid-19, δεσμεύθηκε να σταματήσει την «συλλογική βία» και κατήγγειλε ενέργειες «ριζοσπαστικών ακροαριστερών» στοιχείων και κυρίως του κινήματος "antifa" , το οποίο θέλει να εντάξει στην αμερικανική λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η δήμαρχος της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς παρέβαλε την κατάσταση με τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυριαρχίας των λευκών και αντιφασιστών προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δεκάδων τον Αύγουστο 2017. ο Τραμπ είχε τότε δηλώσει ότι υπάρχουν «πολύ εντάξει άνθρωποι και στις δύο πλευρές».«Ο πρόεδρος Τραμπ επιβαρύνει την κατάσταση», δήλωσε στο δίκτυο CBS. «Εχουμε ξεπεράσει το σημείο καμπής. Η ρητορική του το μόνο που κάνει είναι να πυροδοτεί την κατάσταση και πρέπει να σιωπήσει». «Θα έπρεπε να ενώσει την χώρα και όχι να συνδαυλίζει τις φλόγες», δήλωσε  η δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο ABC.

Ο υποψήφιος των δημοκρατικών τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις βιαιότητες. «Οι διαδηλώσεις απέναντι σε τέτοια (αστυνομική) αγριότητα αποτελούν δικαίωμα και ανάγκη...Ο εμπρησμός πόλεων και οι καταστροφές δεν είναι», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια-Χέγκσεθ: Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του στο Πεντάγωνο, τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, τις στρατηγικές προκλήσεις και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Η Τεχεράνη προτείνει συνομιλίες στο Ομάν αντί Κωνσταντινούπολης

Το Ιράν ζητά να μεταφερθούν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ από την Κωνσταντινούπολη στο Ομάν και να περιοριστούν μόνο σε πυρηνικά ζητήματα, απορρίπτοντας συζητήσεις για πυραύλους και περιφερειακές δραστηριότητες. Ανησυχίες για διπλωματικό αδιέξοδο.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Κλίντον καταθέτουν στο Κογκρέσο για Έπστιν στα τέλη Φεβρουαρίου

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον θα καταθέσουν ξεχωριστά στα τέλη Φεβρουαρίου σε επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά την υπόθεση Έπστιν, λόγω των σχέσεων του πρώην προέδρου με τον Έπστιν και τι γνώριζε η Χίλαρι σχετικά.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι συνομιλίες με Ιράν θα γίνουν κανονικά, δηλώνει ο Λευκός Οίκος

Οι συνομιλίες μεταξύ του Στιβ Γουίτκοφ και Ιρανών αξιωματούχων θα γίνουν κανονικά, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, παρά την κατάρριψη ιρανικού drone από αμερικανικό F-35 στην Αραβική Θάλασσα.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα στη Λιθουανία για σχέσεις του Έπστιν με γνωστούς και μοντέλα

Οι αρχές της Λιθουανίας ξεκίνησαν έρευνα για πιθανή διακίνηση ανθρώπων, μετά από αμερικανικές αποκαλύψεις που αφορούν τον Τζέφρι Έπστιν και Λιθουανούς επιφανείς. Ο εισαγγελέας υπόσχεται διεξοδική έρευνα χωρίς ονόματα ή αδικήματα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ζητά διμερείς συνομιλίες με ΗΠΑ στο Ομάν αντί Κωνσταντινούπολης

Το Ιράν ζήτησε οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ να μεταφερθούν από την Κωνσταντινούπολη στο Ομάν και να μην συμμετάσχουν άλλες χώρες, προκαλώντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο διπλωματικού αδιεξόδου, σύμφωνα με πηγές του Axios.