ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
Σκίσιμο ανάμεσα στις σημαίες ΗΠΑ και Ιράν, συμβολίζοντας ένταση ή ρήξη στις σχέσεις.

ΗΠΑ: Ο υφυπουργός Άμυνας κατηγορεί το Ισραήλ για τον θάνατο Χαμενεΐ

Αξιωματούχος του Πενταγώνου συνέδεσε τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ με ισραηλινές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος των ΗΠΑ παραμένει ο περιορισμός των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν, ιδίως κατά αμερικανικών και συμμαχικών βάσεων.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου απέδωσε τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, σε «ισραηλινές επιχειρήσεις», υπογραμμίζοντας ότι ο «βασικός» στόχος των ΗΠΑ παραμένει ο περιορισμός των ιρανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Ο Έλμπριτζ Κόλμπι, υφυπουργός αρμόδιος για την Αμυντική Πολιτική, κατέθεσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον. Ο αξιωματούχος, που έχει διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, εξήγησε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράν επικεντρώνονται στην «ικανότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας να προβάλλει στρατιωτική ισχύ» εναντίον των ΗΠΑ και των βάσεών τους στη Μέση Ανατολή, καθώς και εναντίον των συμμάχων τους στην περιοχή και πέραν αυτής.

Οι δυνατότητες αυτές, σύμφωνα με τον Κόλμπι, σχετίζονται κυρίως με τις πυραυλικές δυνάμεις του Ιράν, οι οποίες «αυξήθηκαν σημαντικά και συνιστούσαν μία απειλή». Παράλληλα, σημείωσε ότι και το πολεμικό ναυτικό του Ιράν αποτέλεσε στόχο επιχειρήσεων.

Ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, βασικό μέλος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, ρώτησε τον Κόλμπι γιατί «ο πρώτος στόχος σε αυτήν την εκστρατεία ήταν η επίθεση και ο θάνατος του Χαμενεΐ και των σημαντικότερων ηγετικών στελεχών του καθεστώτος», από το Σάββατο.

Ο Κόλμπι απάντησε: «Αυτές είναι ισραηλινές επιχειρήσεις», αποσαφηνίζοντας τον ρόλο των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπονόησε από το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Ιρανούς να εξεγερθούν μετά τον θάνατο του αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός στρατηγός απειλεί πλήγματα σε οικονομικά κέντρα Μ. Ανατολής

Στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποιεί ότι νέες επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν θα φέρουν αντίποινα σε όλα τα οικονομικά κέντρα της Μ. Ανατολής, με εκτίναξη τιμών πετρελαίου πάνω από 200 δολ. αν κλείσει το Στενό του Ορμούζ.
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Απέτρεψε επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ντόχας, χωρίς επαφή με Ιράν

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επιθέσεις με πυραύλους στο αεροδρόμιο της Ντόχα, χωρίς απώλειες, και ότι έχει διακόψει την επικοινωνία με το Ιράν μετά τα αντίποινα για τις επιθέσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Η επίθεση στο Ιράν ήταν προληπτική για προστασία αμερικανικών δυνάμεων

Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή επίθεσης στο Ιράν καθώς το Ισραήλ θα χτυπούσε πρώτο, ώστε να προληφθούν αντίποινα της Τεχεράνης κατά αμερικανικών βάσεων. Οι δηλώσεις έγιναν σε δημοσιογράφους στο Κογκρέσο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους στη Μέση Ανατολή να αποχωρήσουν άμεσα

Η αμερικανική διπλωματία συνέστησε σε πολίτες των ΗΠΑ να αποχωρήσουν άμεσα από σχεδόν όλη τη Μέση Ανατολή, λόγω αυξημένων κινδύνων από τον πόλεμο με το Ιράν. Η οδηγία αφορά 14 χώρες, μεταξύ τους Ισραήλ και Παλαιστίνη.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση των Φρουρών Επανάστασης σε 500 στόχους ΗΠΑ-Ισραήλ

Το Ιράν στοχοθέτησε πάνω από 500 στόχους που συνδέονται με ΗΠΑ και Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, εκτοξεύοντας πάνω από 700 ντρον και εκατοντάδες πυραύλους, σύμφωνα με ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.
Μαχητικό F-16 σε πτήση
ΔΙΕΘΝΗ

Οι κύριες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν προειδοποιεί πως οι αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή είναι στόχος έπειτα από τη χθεσινή επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει αντίποινα. Ακολουθεί λίστα με κύριες αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.