ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία Ηνωμένων Εθνών

ΟΗΕ: Η Αλ Νούσρα (HTS) βγήκε από τη λίστα κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας

Μετά από αίτημα της Συρίας, το Μέτωπο αλ Νούσρα διαγράφηκε από τον κατάλογο κυρώσεων του ΟΗΕ, καθώς κανένα μέλος της Επιτροπής δεν εξέφρασε αντίρρηση, όπως ανακοινώθηκε επισήμως στις 27 Φεβρουαρίου.

Η Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε την αφαίρεση της οντότητας Μέτωπο αλ Νούσρα («Al-Nusrah Front for the People of the Levant» ή HTS) από τον Κατάλογο της Επιτροπής, ύστερα από αίτημα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.

Σύμφωνα με την παράγραφο 75 της Απόφασης 2734 (2024) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «κανένα μέλος της Επιτροπής δεν κατέγραψε αντίρρηση στην πρόταση διαγραφής της οντότητας και κανένα μέλος δεν ζήτησε να υποβληθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για Aπόφαση». Ως εκ τούτου, «το αίτημα εγκρίθηκε».

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι «στις 27 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας δυνάμει των αποφάσεων 1267 (1999), 1989 (2011) και 2253 (2015) σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος (ISIL /Da'esh) και την Αλ Κάιντα και συνδεδεμένα άτομα, ομάδες, επιχειρήσεις και οντότητες, αφαίρεσε την οντότητα από τον Κατάλογο Κυρώσεων Ισλαμικό Κράτος (ISIL /Da'esh) και Αλ Κάιντα».

Κατά συνέπεια, «η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, η απαγόρευση ταξιδιών και το εμπάργκο όπλων που προβλέπονται στην παράγραφο 1 της Απόφασης 2734 (2024) και υιοθετήθηκαν βάσει του Κεφαλαίου VII του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν εφαρμόζονται πλέον για το Μέτωπο Αλ Νούρσα» («Al-Nusrah Front for the People of the Levant», πρωτότυπη γραφή: جبهة النصرة لأهل الشام»).

Η εγγραφή της οντότητας στον Κατάλογο Κυρώσεων περιλάμβανε πολλαπλά εναλλακτικά ονόματα, όπως «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS)», «Τζαμπχάτ αλ Νούρσα» και «Τζαμπχάτ Φαθ αλ Σαμ».

Η οντότητα «καταχωρήθηκε στις 14 Μαΐου 2014 (τροποποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2017, 5 Ιουνίου 2018, 15 Νοεμβρίου 2021)» και περιγραφόταν ως «συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα».

Ιστορικό και μετασχηματισμοί της οργάνωσης

Η αφηγηματική σύνοψη αναφέρει ότι η ομάδα «μετέφερε Σύρους και ξένους μαχητές της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και της Ασμπάτ αλ Ανσάρ, μαζί με άλλους ξένους επιχειρησιακούς της Αλ Κάιντα, για να ενωθούν με τοπικά στοιχεία στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και να διεξάγουν εκεί τρομοκρατικές και ανταρτικές επιχειρήσεις».

Επισημαίνεται ότι «τον Ιούλιο 2016, ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι, o ηγέτης του Μετώπου Αλ Νούρσα, ανακοίνωσε ότι η οργάνωση είχε αλλάξει το όνομά της σε Τζαμπχάτ Φαθ αλ Σαμ και δεν ήταν πλέον συνδεδεμένη με οποιαδήποτε εξωτερική οντότητα». Ωστόσο, «παρά την ανακοίνωση και τις προσπάθειες να διαχωριστεί από το Μέτωπο Αλ Νούσρα, η οργάνωση παρέμενε ευθυγραμμισμένη με την Αλ Κάιντα και συνέχιζε να διεξάγει τρομοκρατικές επιχειρήσεις υπό αυτό το νέο όνομα».

Τον Ιανουάριο του 2017, το Μέτωπο αλ Νούσρα δημιούργησε τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ως μέσο για την ενίσχυση της παρουσίας του στη συριακή εξέγερση και την προώθηση των στόχων του ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Διαδικασία διαγραφής και επικαιροποίηση καταλόγων

Προηγουμένως, η οντότητα ήταν καταχωρημένη στον Κατάλογο Κυρώσεων μεταξύ 30ης Μαΐου 2013 και 13ης Μαΐου 2014 ως ψευδώνυμο της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Η επανεξέταση, σύμφωνα με την Απόφαση 2368 (2017) του Συμβουλίου Ασφαλείας, ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας το 2025 υπέβαλε αίτημα διαγραφής της οντότητας και των ηγετικών μελών της από τον Κατάλογο Κυρώσεων.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «ο Κατάλογος Κυρώσεων για το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα επικαιροποιείται τακτικά βάσει πληροφοριών που παρέχονται από τα κράτη-μέλη και διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς». Παράλληλα, «ο Ενοποιημένος Κατάλογος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επικαιροποιείται επίσης έπειτα από κάθε αλλαγή που πραγματοποιείται στον Κατάλογο Κυρώσεων για το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Σύρος πρόεδρος: Το Γκολάν ανήκει στη Συρία, τονίζει στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως το Γκολάν θα παραμείνει συριακό, παρά την ισραηλινή κατάληψη. Η Κολομβία αναγνώρισε τη διεκδίκηση του Ισραήλ, ενώ έως τώρα μόνο οι ΗΠΑ το είχαν κάνει.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Ο βασιλιάς Ιορδανίας καταγγέλλει το Ισραήλ

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, μιλώντας στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ σε Γάζα, Δυτική Όχθη και νότια Συρία ως «περιφερειακή απειλή» και τόνισε ότι δοκιμάζει τα όρια που θέτει το διεθνές δίκαιο.
Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ικανοποίηση ΔΟΑΕ για συνεργασία με νέα κυβέρνηση στη Συρία

Το Συμβούλιο του ΔΟΑΕ ανακοίνωσε το κλείσιμο του φακέλου για την υπόθεση της Συρίας, καθώς δηλώνει ικανοποιημένο από τη συνεργασία των νέων αρχών, ύστερα και από τις πρόσφατες επιθεωρήσεις σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ερευνητές ΟΗΕ: Πιθανά «εγκλήματα πολέμου» οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία

Ερευνητές του ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στη Συρία, επισημαίνοντας συνεχείς ισραηλινές παραβιάσεις και πολλές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους στη χώρα.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αναφορές στα εμπλεκόμενα μέρη Κύπρου όταν διευκολύνει τη διαδικασία

Ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρέπεμψε στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ του 1970, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές στις δηλώσεις Γκουτέρες σχετικά με τη Συρία και την Κύπρο που επισήμανε Ισραηλινός δημοσιογράφος.