ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Το Ιράν διαψεύδει επίθεση στην πρεσβεία ΗΠΑ στο Ριάντ

Ο Ιρανός πρεσβευτής στη Σ. Αραβία, Αλιρεζά Εναγιατί, διέψευσε ότι το Ιράν επιτέθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ, δήλωσε ότι δεν εκτοξεύτηκε drone κι ότι η Τεχεράνη πάντα αναλαμβάνει ευθύνη για τις ενέργειές της.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Σαουδική Αραβία, Αλιρεζά Εναγιατί, διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι η χώρα του εξαπέλυσε επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ριάντ, απαντώντας στις αναφορές που είχαν διατυπωθεί από το σαουδαραβικό υπουργείο Άμυνας.

«Δεν εκτοξεύτηκε κανένα drone από το Ιράν προς την αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ», δήλωσε ο Ιρανός διπλωμάτης σε αποκλειστική συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, απορρίπτοντας τις σχετικές κατηγορίες.

Ο Εναγιατί υπογράμμισε ότι «όταν η διοίκηση επιχειρήσεων στην Τεχεράνη εξαπολύει κάπου επίθεση, αναλαμβάνει την ευθύνη», αφήνοντας να εννοηθεί πως το Ιράν δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πυρκαγιά περιορισμένης έκτασης ξέσπασε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στην αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ, έπειτα από επίθεση δύο drones.

Παράλληλα, ο Ιρανός πρεσβευτής εξέφρασε την εκτίμησή του προς τη Σαουδική Αραβία για τη στάση της να μην επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου ή του εδάφους της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

«Εκτιμούμε αυτό που έχουμε ακούσει επανειλημμένα από τη Σαουδική Αραβία: ότι δεν θα επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου, των χωρικών της υδάτων ή του εδάφους της εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, το Ριάντ είχε στηρίξει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου του για επιθέσεις εναντίον του Ιράν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ανακαλούν διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία λόγω έντασης με Ιράν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από το μη απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές του να αποχωρήσουν από τη Σαουδική Αραβία λόγω κινδύνων ασφαλείας, μετά από ιρανικές επιθέσεις ως αντίποινα στη δράση ΗΠΑ-Ισραήλ.
Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Δέσμευση υπεράσπισης της Σαουδικής Αραβίας «μέχρι τέλους»

Το Πακιστάν δηλώνει ότι θα στηρίξει τη Σαουδική Αραβία «μέχρι τέλους», ενόψει της αύξησης των επιθέσεων Χούθι, με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων να τονίζει τη δέσμευση για διπλωματική και φυσική στήριξη.
Θωρακισμένα οχήματα Υεμένης
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Βομβαρδισμοί από Σ. Αραβία μετά από επίθεση ανταρτών στη Μέκκα

Το κίνημα Ανσαραλά στην Υεμένη κατήγγειλε δεκάδες σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς, μετά από επίθεση με drone στη Μέκκα που αρνήθηκαν οι αντάρτες, ενώ κέρδισε στρατιωτικό έδαφος καταλαμβάνοντας τη δυτική ακτή και το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Υποστηρίζει το Ιράν και καλεί Ιράν-ΗΠΑ σε αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ενθαρρύνοντας διαβουλεύσεις και αυτοσυγκράτηση με τις ΗΠΑ. Ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία της με το Ιράν, βασικό οικονομικό της εταίρο.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ συστήνουν στους πολίτες τους να αποφύγουν ταξίδια στη Σαουδική Αραβία

Η αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία καλεί τους Αμερικανούς να επανεξετάσουν ταξίδια λόγω κινδύνων από Ιράν, Χούθι, ένοπλες συγκρούσεις, τρομοκρατία και περιορισμούς, επισημαίνοντας αποφυγή της μεθορίου με Υεμένη.